CRISI A L'EXCOLÒNIA

La resistència s'esllangueix a la universitat de Hong Kong

Tres empreses denuncien robatoris de substàncies perilloses per a la salut pública

hong-kong / periodico

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

La resistència s’esllangueix a la Universitat Politècnica de Hong KongUniversitat Politècnica Hong Kong. Centenarsd’activistes  antigovernamentals han abandonat durant la nit de dimarts el centre complint les condicions pactades d’entrega i tot just aguanten unes desenes de violents amb la quimèrica resolució de continuar lluitant malgrat el cansament, la gana i el fred. La policia havia optat dos dies enrere per aïllar-los i evitar els fragorosos xocs del principi per deixar que el temps llimés la seva empenta.

Tres centres han denunciat a la policia el robatori de substàncies químiques dels seus laboratoris que suposen un risc molt seriós per a la salut pública. Entre les quals figura el cianur, que causa la mort en minuts si entra en contacte amb la boca o l’ull, i compostos igualment fatals de l’arsènic. A la Universitat Politècnica, on unes desenes de radicals esperen la policia, han desaparegut 2,5 quilosd’àcid sulfúric. El toxicòleg Lau Fei-lung afirma al diari local South China Morning Postque que les toxines «són moltíssim més perilloses que els còctels Molotov o les fletxes»

Carrie Lam, la cap executiva de l’excolònia, ha explicat que 600 activistes han abandonat ja la universitat des de diumenge. S’hi compten uns 200 de menors d’edat. Diverses desenes van aconseguir trencar el setge policial corrent per les vies del tren o despenjant-se per cordes des de ponts. El gruix dels que van intentar escapar, no obstant, va haver de retrocedir per la pluja de gasos lacrimògens.

«Continuarem utilitzant qualsevol mitjà per convèncer els que queden perquè abandonin el campus com més aviat millor [...] i perquè aquesta operació pugui acabar de manera pacífica», va prometre Lam. Una cinquantenad’activistes, alguns amb hipotèrmia i ferides a les cames, es van entregar i van ser tractats per paramèdics abans de ser enviats a cinc hospitals de la ciutat.

Tensió entre els activistes

Els menors de 18 anys han pogut tornar a casa seva després de deixar les seves dades a la policia, que es reserva el dret d’investigar la seva participació en actes violents. Les sortides del centre han sigut precedides de molta tensió per les exigències del sector més irreductible d’imposar-los la resistència numantina a tots.

L’ocupació delscampus va començar a principis de setmana com arespostaa la mort accidental d’un jove. Els antigovernamentals els han devastat, han robat substàncies químiques per elaborar centenars de bombes i han aprofitat la seva ubicació estratègica com a base d’operacions per als seus excessos a l’excolònia.

Els intents policials de desallotjament van ser interpretats pels violents com un atemptat a la llibertat d’educació i van desencadenar les previsibles batalles campals. Molts joves pacífics van quedar atrapats en una situació molt més delicada que la simple ocupació planejada i consumits per un dilema shakesperià. D’una banda, la seva entrega no els eximia de les acusacions de participar en revoltes que contemplen penes de presó. De l’altra, esperar l’entrada policial que els activistes més fanàtics, molts d’ells sense relació amb la universitat, havien promès convertir en un infern. Líders polítics i acadèmics han pactat amb la policia unes condicions assumibles que el Govern ha qualificat d’«excepcionals».

Notícies relacionades

Les imatges de la premsa local mostren el campus arruïnat, sense el vigor d’altres dies i amb un variadíssim arsenal ordenat en carros i caixes. Els activistes autoqualificats com a prodemocràtics han dedicat la setmana a la febril elaboració de bombescòctels Molotov i napalm. «Les universitats s’han convertit en fàbriques d’armament, semblen camps d’entrenament militar», ha denunciat Lam.

.

Temes:

Xina Hong Kong