CRISI A L'EXCOLÒNIA

La policia bloqueja un miler d'activistes en una universitat de Hong Kong

Els estudiants han rebut la policia amb fletxes, catapultes i llambordes

hong-kong-detenciones-universidad

hong-kong-detenciones-universidad

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

L’empenta i la determinació dels dos bàndols suggereixen que a la Universitat Politècnica s’entaula una d’aquestes batalles simbòliques que marquen el signe d’una guerra. Més de 30 hores suma el setge a un punt neuràlgic de Hong Kong. La policia ha abandonat dilluns els fragorosos embats per prendre-la i espera pacient la rendició dels antigovernamentals. Aquests ja es preocupen més de burlar-se del setge que de perpetuar l’ocupació.

Un miler de persones està a l’interior del centre, segons diferents fonts. Abans de l’alba van repel·lirl’últim assalt policial i des d’aleshores han intentat trencar el setge fins a en tres ocasions. Els dos bàndols comparteixen l’esgotament i discrepen en com finalitzar l’assumpte. Els estudiants exigeixen el seu dret a tornar a casa per recuperar forces i apallissar-se en un altre moment i lloc amb la policia.

Aquesta jutja que les seves desmesurades dosis de vandalisme i violència justifiquen el pas per la comissaria o el jutjat de guàrdia. Jin-Guang Teng, president de la universitat, va negociar amb tots dos el que semblava una tercera via acceptable: es va oferir per acompanyar personalment els joves que es rendissin pacíficament fins a les comissaries per supervisar que fossin tractats amb justícia i tacte. Però la por de les detencions va arruïnar l’oferta. Els vàndals afronten penes de fins a deu anys de presó si són condemnats per participar en una revolta.

Gasos lacrimògens

Els joves han desatès les ofertes policials de sortir sense armes ni màscares i topen amb els gasos lacrimògens quan ho fan per força. Les forces de seguretat han tallat tots els accessos i impedeixen tant la sortida com l’entrada dels simpatitzants de la causa.

Els activistes autoqualificats com a prodemocràtics van ocupar els campus a començaments de setmana com a reacció a la mort accidental d’un jove. La Universitat Xinesa de Hong Kong va ser la primera víctima dels xocs però el gruix dels manifestants ràpidament es va traslladar a la Politècnica.

El seu valor és estratègic. Està situada al nucli urbà, a diferència d’altres campus, i ha servit durant dies de base d’operacions per a nombrosos actes de sabotatge. El proper túnel que uneix l’illa de Hong Kong amb la península de Kowloon ha quedat inutilitzat durant dies per barricades i llambordes. Per aquest túnel hi passen 110.000 vehicles diaris, segons les estadístiques oficials, i és clau en l’estratègia de col·lapsar l’illa.  

Fletxes i catapultes

Així que la policia va traslladar diumenge els radicals un ultimàtum: abandonar-lo abans de les 22.00 hores o ser expulsats per força. La jornada va oferir el contrast artesanal a una de les ciutats més modernes del món. La universitat, convertida en una ciutadella fortificada, va ser defensada amb catapultesfletxes i incendis a les vies d’accés.

L’arsenal  el completen bombes elaborades amb substàncies químiques robades del laboratori, còctels molotov fabricats en massa i bombones de butà amb claus adherits. Un agent va ser ferit per una fletxa que li va travessar la cama en un acte qualificat avui com a «homicida» i «terrorista» per la policia. «La fletxa podria haver matat l’oficial o qualsevol altra persona propera», ha explicat el portaveu.

Notícies relacionades

Al front judicial es pot consignar una bufetada al Govern. El Tribunal Suprem ha declarat inconstitucional la recent llei antimàscares quel’Executiu  de Carrie Lam havia aprovat el mes passat recorrent a una florida normativa colonial. El tribunal afirma que infringeix drets fonamentals més enllà del raonable. Aquesta llei li va servir d’excusa moral al moviment antigovernamental per accentuar el seu vandalisme durant dies.

La decisió judicial remarca dues obvietats. D’una banda, la irresponsable tossuderia del Govern per crear i avivar incendis amb lleis inútils. I de l’altra, que la independència judicial i la separació de poders també protegeix els apocalíptics i violents manifestants que defineixen Hong Kong com «una ciutat xinesa més» i lamenten «la seriosa retallada de llibertats».