decisió polèmica

Els EUA consideren legals els assentaments jueus a la Cisjordània ocupada

El secretari d'Estat, Mike Pompeo, afirma que les colònies israelianes en territori palestí no van en contra del dret internacional

cisjordania / periodico

1
Es llegeix en minuts
AFP

El Govern dels Estats Units ha tornat avui a demostrar la seva estreta relació i recolzament al primer ministre israelià sortint, el dretà Benjamin Netanyahu. El secretari d’Estat, Mike Pompeo, ha dit que el seu país ja no considera il·legals els assentaments de colons jueus als territoris ocupats palestins. L’ocupació israeliana és considerada il·legal per les Nacions Unides i per gran part de la comunitat internacional.

«Després d’haver examinat amb deteniment els arguments d’aquest debat jurídic, hem conclòs que l’establiment de colònies de civils israelians a Cisjordània no va en contra del dret internacional», ha dit Pompeo. Aquesta decisió suposa un recolzament a Netanyahu, que ha proposat annexionar a Israel una part de la Cisjordània ocupada.

Notícies relacionades

El Departament d’Estat deixa així enrere una opinió legal que va emetre el 1978, durant la presidència del demòcrata Jimmy Carter, i que declarava que els assentaments civils israelians en territoris ocupats palestins eren «incompatibles amb la llei internacional».

Aquest document, conegut com el ‘memoràndum Hansell’, ha suposat la base de l’oposició que tots els Governs nord-americans han expressat des d’aleshores a les colònies israelianes en territoris palestins ocupats, tot i que amb diferents graus de vehemència depenent del president que estigués en el poder.