Crisi a l'excolònia

Hong Kong entra en recessió per primera vegada en 10 anys

Les protestes dilatades en el temps han reduït el creixement econòmic per segon trimestre consecutiu

zentauroepp50163877 hong kong  china   01 10 2019   an anti government protester191001113033

zentauroepp50163877 hong kong china 01 10 2019 an anti government protester191001113033 / JEROME FAVRE

1
Es llegeix en minuts
Efe

Els mesos de protestes aprotestes Hong Kong i la guerra comercial estan deixant empremta en l’economia i el Govern va informar que l’excolònia està oficialment en recessió tècnica per primera vegada en 10 anys, després que el creixement econòmic s’hagi reduït per segon trimestre consecutiu.

Així, mentre que en el segon trimestre de l’any es va registrar una caiguda del 0,4 %, en el tercer trimestre l’economia es va reduir un 3,2 % comparat amb el trimestre previ, segons dades publicades pel Departament d’Estadístiques.

En termes interanuals, el Producte Interior Brut es va contreure un 2,9 % en el tercer trimestre, el decreixement més acusat de tota la dècada.

«Pitjor de l’esperat»

Per a la consultora Capital Economics, la dada de la recessió és «pitjor de l’esperat» i  el seu tècnic va pronosticar que «el PIB de Hong Kong segurament continuï contraient-se en l’últim trimestre» d’aquest any. La cap de l’Executiu hongkonguès, Carrie Lam, aquesta setmana va advertir d’una possible contracció per a tot l’any.

«La principal causa va ser la contracció del consum privat, que suposa més de 70% del PIB», va indicar la consultora en un informe enviat als seus abonats. Això es deuria a «la intensificació de les protestes, que han provocat el tancament de botigues, la interrupció del transport públic i han foragitat els turistes. La guerra comercial i menys demanda externa també van continuar passant factura».

El nombre de turistes que van visitar Hong Kong va caure un 34,2 % interanual al setembre. Uns 3,1 milions de persones van visitar la ciutat al setembre, dels quals el 78 % procedia de la Xina continental.

No obstant, en els primers nou mesos d’aquest any, l’arribada de turistes a Hong Kong va créixer un 0,2 %, fins als 46,76 milions respecte al mateix període de l’any passat.

Notícies relacionades

Des del mes de juny passat, l’excolònia britànica viu sumida en la crisi més important de la dècada per una onada de protestes que, en nombroses ocasions, han acabat en greus incidents violents entre policia i manifestants radicals.

Tot i que les protestes van començar com a rebuig d’un polèmic projecte de llei d’extradició, ja retirat per part de l’Executiu hongkonguès, han evolucionat cap a una sèrie de peticions per millorar els mecanismes democràtics de la ciutat i oposar-se a l’autoritarisme de Pequín.

Temes:

Hong Kong