Catàstrofe natural

El vent i l'ambient sec compliquen els incendis que arrasen Austràlia

Aquesta situació afecta principalment Nova Gal·les del Sud i Queensland, però més de 3.000 bombers combaten el foc al llarg d'una franja de 1.000 quilòmetres a la costa est

incendios-australia

incendios-australia

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

La pujada de la temperatura, l’ambient sec i els forts vents compliquen l’extinció dels incendis forestals que arrasen l’est d’Austràlia i que han segat la vida d’almenys tres persones.

Les condicions «catastròfiques», segons els bombers, afecten principalment els estats de Nova Gal·les del Sud i Queensland, on més de mig centenar de focus continuen cremant des de la setmana passada, almenys 30 encara fora de control.

Zones properes a la ciutat de Sydney, la principal urbs del país, estan sota alerta arran de la proximitat d’alguns incendis forestals.

El comissionat del Servei Rural de Bombers, Shane Fitzsimmons, va advertir de la «dificultat de controlar els focs» i va comminar la gent en zones de risc a «deixar les seves cases ara» abans que la situació empitjori. «El comportament de les flames al capdavant dels incendis forestals està sent enfortit pels vents càlids i secs», va apuntar Fitzsimmons, citat pel canal públic ABC.

Segons les prediccions del Servei de Meteorologia d’Austràlia, la temperatura màxima se situarà durant la jornada d’avui en els 37 graus, a la qual cosa cal sumar-hi vents amb ratxes per sobre dels 65 quilòmetres per hora.

Més de 3.000 bombers, ambl’ajuda de voluntaris i 60 aeronaus carregades d’aigua, combaten els incendis al llarg d’una franja de 1.000 quilòmetres a la costa est d’Austràlia. Les flames han devorat ja 200 edificis i unes cent persones han resultat ferides, entre les quals 20 bombers.

Temporada d’incendis

Notícies relacionades

La temporada d’incendis a Austràlia varia segons la zona i les condicions meteorològiques tot i que generalment es registren a l’estiu austral (entre els mesos de desembre a març). En els últims anys, els incendis forestals a Austràlia –que aquest any també ha patit una forta sequera– han augmentat en intensitat i els experts vinculen aquesta virulència als efectes del canvi climàtic.

Els pitjors incendis viscuts al país oceànic en les últimes dècades van ocórrer a començaments de febrer del 2009 a l’estat de Victòria (sud-est) i van causar 173 morts i 414 ferits, i van cremar una superfície de 4.500 quilòmetres quadrats.