La llibertat de l'expresident brasiler

Bolsonaro titlla Lula de «canalla» i el Govern vol tornar a tancar-lo

La decisió del Tribunal Suprem de facilitar que Lula pugui apel·lar les seves sentències fora de la presó provoca malestar en la ultradreta

Sergio Moro va cridar el Congrés a regular la possibilitat que els condemnats en segona instància esperin la sentència ferma a la presó

zentauroepp50817610 bra50  sao bernardo do campo  brasil   09 11 2019   simpatiz191109172045

zentauroepp50817610 bra50 sao bernardo do campo brasil 09 11 2019 simpatiz191109172045 / Sebastiao Moreira

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Jair Bolsonaro va fer saber el seu enuig per la decisió del Tribunal Suprem de permetre Luiz Inacio Lula da Silva abandonar la presó de Curitiba. «Amants de la llibertat i del bé som la majoria. No podem cometre errors. Sense un nord i un comando, fins i tot la millor tropa es converteix en una banda que dispara cap a tot arreu, inclosos els amics. No donem municions al canalla, que està momentàniament lliure però acusat de culpa», va dir el president. El Govern d’ultradreta es troba amb un nou escenari polític inesperat.

D’acord amb el diari paulista ‘Folha’, el primer discurs de Lula fora de la cel·la, en el qual va fer patent el seu desig de recuperar protagonisme, mostra que «el Brasil té per fi un líder de l’oposició digne d’aquest nom». Les primeres paraules del capità retirat donen compte d’aquest reacomodament de forces.

Modificar la sentència via legislativa

Notícies relacionades

El ministre de Seguretat, Sergio Moro, que quan va ser jutge de Curitiba va imposar la primera sentència contra Lula en una causa per corrupció que l’expresident va considerar un simple acte de venjança sense proves acusatòries, es va fer eco de la intervenció de Bolsonaro i immediatament va escriure a les xarxes socials: «Victòries i retrocessos predictibles (sic). Preferim el primer i lamentem el segon, però mai ens rendirem. La decisió del Suprem ha de ser respectada, però pot ser canviada pel Congrés». El Govern provarà de revertir el tràngol en la legislatura i fixar per llei que els condemnats en segona instància esperin la sentència ferma a la presó.

Lula sap que la seva situació és precària i que ha de recuperar els seus drets polítics si vol ser candidat el 2022. Per a això buscarà anul·lar les causes en contra seu. «Soc un cavaller molt jove. Tinc 74 anys des d’un punt de vista biològic, però en tinc 20 o 30», va dir dissabte després d’agrair novament la solidaritat dels brasilers i diferents líders mundials. «Soc lliure per treure el Brasil de la bogeria», va dir, i no va malgastar la possibilitat d’ubicar-se al lloc del principal contendent de Bolsonaro. «Un governant seriós no s’està pronunciant sobre notícies falses i mentides», va assenyalar sobre el capità retirat.