GIR JUDICIAL

Lula da Silva surt de la presó

L'expresident del Brasil ha sortit de la presó després de 580 dies com a part d'una condemna que ha considerat injusta

El Govern d'ultradreta va reaccionar amb desgrat davant de la decisió del Tribunal Suprem, que va beneficiar el líder de l'esquerra brasilera

zentauroepp50809805 brazil s former president luiz inacio lula da silva speaks t191109121207

zentauroepp50809805 brazil s former president luiz inacio lula da silva speaks t191109121207 / Leo Correa

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Vostès van ser l’aliment de la democràcia que necessitava per resistir la maldat i la brutalitat que un costat podrit de l’estat brasiler m’ha fet a mi i a la societat». Luiz Inácio Lula da Silva ha abandonat la presó de Curitiba després de 580 dies d’una condemna que sempre ha considerat injusta i muntada per aplanar-li el camí del Govern a la ultradreta. El jutge federal Danilo Pereira Junior ha dictaminat la seva sortida immediata en compliment del dictamen del Tribunal Suprem de dijous passat, segons el qual cap condemnat pot estar pres abans que es resolguin tots els recursos a què té dret. D’aquesta manera, el Suprem ha tornat sobre els seus passos quan avalava que la segona instància ja era causal de ser darrere les reixes, com va passar amb l’expresident. «El costat corrupte de la justícia, el costat corrupte de l’acusació, el costat corrupte de la Policia Federal van treballar per tractar de criminalitzar el PT, criminalitzar Lula», va dir a l’abandonar la unitat penitenciària. «Me’n vaig d’aquí sense odi. Als 74 anys el meu cor només té espai per a l’amor perquè és l’amor el que guanyarà en aquest país», va afegir entre aclamacions.

Lula va ser condemnat a una pena de vuit anys i deu mesos per haver rebut a canvi de favors polítics un apartament que mai va ocupar ni del que tenia cap escriptura. El fundador del Partit dels Treballadors (PT) va ser portat a la presó després que el Tribunal Regional Federal 4 de Porto Alegre confirmés la sentència de Sergio Moro, l’exjutge de primera instància i actual ministre de Seguretat de Bolsonaro, de qui va sortir a la llum la inocultable parcialitat en la causa, arran de les filtracions dels diàlegs del llavors magistrat amb el fiscal Deltan Dallagnol. 

Malestar en el Govern

L’alliberament de l’exmandatari ha provocat alegria al PT. Alguns dels seus dirigents el van esperar a la porta de la unitat penitenciària. El president, Jair Bolsonaro, no va poder amagar el seu disgust amb la notícia i la va comentar de passada, amb un elogi encès a Moro. «Una part del que passa en política al Brasil l’hi devem a ell. Si el compara amb una cadena, potser la baula més forta. De no haver complert bé la seva missió, jo no seria aquí», va dir fent referència a la seva presidència. I de manera involuntària va donar la raó als que creuen que el judici contra Lula va buscar treure’l de la carrera electoral en què era el favorit de les enquestes.

El qüestionat Moro va defensar per la seva banda l’arrest de les persones condemnades en segona instància. «I ho continuaré defensant». Va ser la principal instància judicial la que va canviar d’opinió i aquest tomb és el que el vicepresident brasiler, el general retirat Hamilton Mourão, ha vist amb inquietud. Per això va expressar el seu disgust amb el pronunciament del Suprem. «L’Estat de dret és un dels pilars de la nostra civilització i assegura que la llei s’apliqui per igual a tothom. Però avui, 8 de novembre del 2019, hem de preguntar-nos: ¿on és l’Estat de dret al Brasil? ¿Al gust de la política?».

Sense drets polítics

Notícies relacionades

Encara que abandoni la seva cel·la, en les actuals condicions de la causa ‘Lava Jato’ Lula no recuperaria els seus drets polítics. No podrà, per tant, presentar-se a cap càrrec electiu. El seu horitzó és l’any 2022, que, segons el PT, hauria de donar per conclosa l’experiència de la ultradreta al poder. El seu principal esforç en llibertat serà buscar l’anul·lació del judici en contra seu o lluitar per un nou procés sense els vicis de nul·litat que, segons ha denunciat el mateix Lula, el van portar a la presó.

Abans de sortir de la presó, Lula va escriure a mà una carta a Glenn Greenwald, el periodista de ‘The Intercept Brazil’ que va revelar les converses entre Moro i el fiscal, i que es va haver de defensar a cops de l’atac d’un periodista de Jovem Pan radio i TV Record, la cadena delsevangelistes conservadors aliats amb Bolsonaro. «Fas un servei extraordinari a la democràcia brasilera, dient les veritats que la part podrida de la premsa no diu. Felicitacions per la teva existència. Tingues la meva solidaritat».

Temes:

Brasil