La situació de l'expresident brasiler

El Suprem del Brasil obre la porta perquè Lula recuperi la llibertat

La defensa del fundador del Partit dels Treballadors (PT) ja va demanar davant els tribunals el seu alliberament

Després d'un ardu debat, la màxima instància judicial va reconèixer que cap condemnat pot estar pres abans que es resolguin tots els recursos als quals té dret

brasil-lula-seguidores

brasil-lula-seguidores

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

L’expresident brasiler Lula da Silva es troba en condicions d’abandonar la presó de Curitiba on es troba des de l’abril del 2018. La presó a la qual va ser enviat en el marc d’una polèmica causa per corrupcióel va treure d’una campanya electoral en què era el gran favorit i que finalment va portarJair Bolsonaro al Govern. Després d’anades i vingudes, i enmig d’un escenari polític canviant, el Tribunal Suprem (STF) es va pronunciar contra l’empresonament per sis vots davant cinc. El mateix president de la principal instància judicial, José Antonio Dias Toffoli, va desempatar després d’un llarg i tens debat. 

L’exmandatari va ser portat a la presó de Curitiba després que el Tribunal Regional Federal 4 de Porto Alegre confirmés la sentència de Sergio Moro, l’exjutge de la primera instància de Curitiba i actual ministre de Seguretat de Bolsonaro, la parcialitat del qual en la causa va sortir a llum arran de les filtracions de les seves converses a Telegram amb el fiscal Deltan Dallagnol. La resolució en qüestió afirma que cap condemnat pot estar pres abans que es resolguin tots els recursos als quals té dret. D’aquesta manera, el Suprem va rectificar la seva decisió, establerta el 2016, d’avalar l’execució de la pena de presó quan es confirmi la sentència en la segona instància. Així va ocórrer amb l’exmandatari. Després d’haver-se reunit amb Lula, els seus advocats ja han formalitzat aquest divendres davant els tribunals la petició per a l’excarceració immediata del líder de l’esquerra brasilera.  

«La decisió del STF és molt important per enfortir la democràcia i la Constitució, en el moment en què són amenaçades pel Govern d’extrema dreta al Brasil», va assenyalar la president del Partit dels Treballadors (PT), Gleisi Hoffmann. El tribunal, va afegir, «reconeix», després d’un any i 7 mesos, que l’expresident «va ser pres durant tot aquell període de manera il·legal, per una decisió política».

Inhabilitat

Notícies relacionades

Tot i que abandonés immediatament la seva cel·la, en les actuals condicions de la causa ‘Lava Jato’, Lula no recuperaria els seus drets polítics. Per tant, no podrà presentar-se a cap càrrec electe. El seu horitzó és l’any 2022, que, segons el PT, hauria de donar per conclosa l’experiència de la ultradreta al poder. Per això l’expresident buscarà desmuntar les acusacions sense proves en contra seu. Lula ha acceptat la possibilitat de sotmetre’s a un nou procés sense els vicis de nul·litat que, ha denunciat, el van portar a la presó.

La possibilitat que recuperi la seva llibertat va provocar un terrabastall nacional els efectes del qual s’han sentit a l’Argentina. Bolsonaro ja ha tingut una sèrie de frecs amb Alberto Fernández abans que el peronista prengui possessió de la presidència el 10 de desembre. La relació és tensa, perquè el capità retirat apostava per la reelecció deMauricio Macri. Fernández ha celebrat la notícia que incomoda els Bolsonaro: «El Suprem Tribunal Federal del Brasil ha decidit que les condemnes a presó només són executables una vegada hagin quedat fermes. És el mateix que venim reclamant a l’Argentina des de fa anys. ¡Va valer la pena la demanda de tants! ¡#LulaLivreAmanhã !».