Polítiques migratòries

Trump diu que la violència a Mèxic li dona la raó sobre el mur fronterer

La matança a l'estat de Sonora d'una família mormona de nacionalitat nord-americana va confirmar la idea del president dels EUA que tancar la frontera és el millor per al seu país

mexico-soldado-ataque-sonora

mexico-soldado-ataque-sonora

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president nord-americà, Donald Trump, va argumentar que la matança de nou membres d’una comunitat mormona al nord de Mèxic, demostra que ell té raó en la necessitat de construir un mur en la frontera comuna.

«Quan veus el que està passant a l’altre costat de la frontera, la gent està començant a dir ‘potser té raó sobre el mur, potser té raó sobre la necessitat de tenir una frontera molt forta’»,va dir Trump durant un discurs a la Casa Blanca sobre temes judicials.

«L’altre bàndol (els demòcrates) vol fronteres obertes que porten una criminalitat enorme, i molta gent m’ha dit això en l’últim parell de dies, que han començat a entendre el tema de la frontera», va afegir el mandatari.

La matança a Mèxic

Trump feia així una referència velada al brutal assassinat d’aquest dilluns de nou persones, entre les quals hi havia sis nens, de doble nacionalitat nord-americana i mexicana en una carretera a Aigua Prieta, municipi de l’estat de Sonora que fa frontera amb els Estats Units i també amb l’estat de Chihuahua.

Després de conèixer la matança dimarts, Trump va oferir la seva ajuda militar a Mèxic per iniciar una «guerra» contra els càrtels. El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, va respondre apel·lant a la «sobirania» nacional, si bé va agrair qualsevol cooperació que pogués produir-se «en el marc de la legalitat internacional vigent i d’acords bilaterals».

Assenyalen els culpables

Notícies relacionades

Les autoritats mexicanes van informar que va ser el càrtel de La Línea el que suposadament va perpetrar la matança dels mormons i que aquest esdeveniment estaria connectat amb un xoc armat amb els seus rivals de l’organització criminal Los Salazar, en el qual es van reportar detonacions d’armes de foc i vehicles incendiats.

La promesa electoral de Trump de construir un mur a la frontera amb Mèxic ha generat tensions en la relació bilateral en els últims dos anys, sobretot a causa de la insistència del mandatari nord-americà que el país veí havia d’assumir la factura del projecte.