DECLARACIONS A 'THE ECONOMIST'

Macron: «L'OTAN es troba en estat de mort cerebral»

Merkel critica el «judici intempestiu» del president francès i diu que no comparteix la seva visió «radical» de l'Aliança

París i Berlín exhibeixen les seves diferències a un mes de la cimera de l'OTAN a Londres

zentauroepp50772682 french president emmanuel macron attends a joint news confer191107113439

zentauroepp50772682 french president emmanuel macron attends a joint news confer191107113439 / Jason Lee

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Està clar que el 70è aniversari de la creació del’Aliança Atlàntica no està sent una festa. Dividida per la retirada nord-americana de Síria il’ofensiva turca contra els kurds, l’organització està sumida en una greu crisi i la cimera que se celebrarà a començaments de desembre a Londres pot ser explosiva.

En aquest context, el diagnòstic que ha fet el president francès, Emmanuel Macron, en una entrevista concedida al setmanari britànicThe Economist afegeix una mica més de llenya al foc.«El que estem vivint és la mort cerebral de l’OTAN», ha declarat. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit que no comparteix la «visió radical» del francès.

Macron atribueix la situació de l’Aliança a la falta de coordinació entre socis, avivada per l’actitud dels Estats Units des de l’arribada de Donald Trump i les decisions unilaterals de Turquia. Ferri partidari de reforçar l’Europa de la Defensa, Macron creu que l’OTAN hauria d’aclarir quina és la seva finalitat estratègica.

Descoordinació

«No hi ha coordinació en les decisions estratègiques dels Estats Units amb els socis de l’OTAN i assistim a una agressió d’un altre soci de l’OTAN, Turquia, en una zona on estan en joc els nostres interessos, sense coordinació. L’OTAN té un problema enorme», ha lamentat.

Segons el seu parer, Trump veu l’OTAN com un projecte comercial. «Per a ell és un projecte en què els Estats Units proporcionen una mena de paraigua geopolític i en contrapartida exigeix una exclusivitat comercial, un motiu per comprar-li als americans. França no ha firmat per a això», ha dit.

Macron es pregunta fins i tot sobre el futur de l’Article 5 del Tractat Atlàntic, que contempla la resposta militar solidària de l’organització quan un dels seus membres és atacat.

La diatriba del president francès no ha sonat bé a Berlín. Angela Merkel, que aquest dijous rebia a la capital alemanya al secretari general de l’OTAN,  Jens Stoltenberg, creu que la crítica era innecessària. «No crec que calgui un judici tan intempestiu, fins i tot si tenim problemes, fins i tot si ens hem de recuperar», ha declarat Merkel, que s’ha desmarcat de l’opinió de Macron sobre la falta de cooperació al si de l’OTAN.

Stoltenberg, per la seva part, ha dit que «l’OTAN continua sent forta» i que els Estats Units i Europa treballen junts. «Més junts que fa dècades», ha subratllat.

Al caire del precipici

L’OTAN no és l’única organització que Macron veu amb problemes seriosos de salut. El titular que acompanya la fotografia de portada del setmanari és ‘Al caire del precipici’, que és com el francès veu laUnió Europea.El president, que va arribar el maig del 2017 a l’Elisi amb un ambiciós programa europeista que fins ara és paper mullat, veu diversos riscos.

El primer, que la UE s’oblidi que ésuna comunitati posi l’accent en el mercat, minant el seu projecte polític: «Fa 70 anys vam aconseguir un petit miracle geopolític, històric i de civilització: una equació política sense hegemonia que va portar lapau. Però avui hi ha una sèrie de fenòmens que ens col·loquen al caire del precipici», sentència.

Notícies relacionades

Un altre focus inquietant ve dels Estats Units, que volen continuar sent un gran aliat d’Europa però miren més a la Xina que al vell continent. Aquest gir el va iniciarBarack Obamai Trump l’ha accentuat amb el seu nul entusiasme pel projecte europeu. El tercer risc és la Xina, una superpotència que «margina clarament Europa».

A tot això se suma la tornada dedues potències autoritàries veïnes, Turquia i Rússia. Així que, segons la seva opinió, si els europeus no són conscients d’aquesta situació Europa pot desaparèixer. «No considero estar dramatitzant, intento ser lúcid», ha dit malgrat el seu alarmant diagnòstic.