POLÍTICA MIGRATÒRIA

Evacuats dos campaments amb més d'un miler de migrants a París

Els immigrants i sol·licitants d'asil han sigut traslladats a gimnasos i centres d'acolliment de la regió parisenca

Interior mantindrà un dispositiu policial permanent per evitar que tornin a instal·lar-se en la zona

zentauroepp50782915 paris  france   07 11 2019   migrants wait to get onto a bus191107105045

zentauroepp50782915 paris france 07 11 2019 migrants wait to get onto a bus191107105045 / JULIEN DE ROSA

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El ministre de l’Interior, Christophe Castaner, es va comprometre dimecres a desmantellar d’aquí a finals d’any els campaments insalubres en els quals malviuen milers de migrants al nord-est de París. Quan encara no havien passat ni 24 hores de l’anunci, la policia començava a evacuar elsacampats a la porta de la Chapelle i a Saint Denis, a prop del perifèric, la via de circumval·lació de la capital francesa.

L’operació, en la qual han participat uns 600 policies, va començar cap a les 6 del matí en presència de nombrosos voluntaris de diferents associacions i s’ha desenvolupat amb calma. Una hora més tard arribaven a la zona els primers autobusos per traslladar els refugiats a gimnasos i centres d’acolliment de la regió parisenca.

Es tracta de l’operació de desallotjament número 59 des del 2015 i segons el prefecte de policia de París, Didier Lallement, s’han evacuat unes 1060 persones. Entre elles, nombrosos afganesos, subsaharians i famílies amb nens. «No puc permetre una situació de perill d’aquesta mena, no només per a la gent que s’instal·la als vorals sinó també per als automobilistes», ha justificat Lallement.

El prefecte ha anunciat que, a partir d’ara, hi haurà una presència policial permanent en el sector de la porta de la Chapelle per impedir que es tornin a instal·lar les tendes de campanya. Una circular prohibirà els estacionaments en la zona i Lallement ha desaconsellat els migrants tornar al lloc. Una forma discreta d’advertir-los que si estan en situació irregular s’arrisquen a una expulsió.

Perillós i indigne

L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, present durant la intervenció policial, ha indicat que el consistori havia demanat que no fos una «pura i simple evacuació» per enviar part dels migrants a centres de retenció administrativa.

«El carrer no és un lloc per viure. És un lloc perillós i indigne. I els veïns no poden acceptar que l’espai públic es converteixi en el que s’ha convertit la Porta de la Chapelle», ha afegit.

El govern s’ha compromès a crear 16.000 places d’allotjament d’aquí al 2020 mentre reiterava la seva fermesa amb els migrants que no tenen permís de residència o aquells als que han rebutjat la demanda d’asil. «Se’ls comunicarà l’ordre de deixar el territori francès. Alguns d’ells seran expulsats», ha avisat Castaner.

Risc d’expulsió

Segons ha explicat a ‘France Info’ Dominique Versini, regidor de l’Ajuntament de París, tots els sol·licitants d’asil que s’arriscaven a ser expulsats s’han «evaporat» abans que arribés la policia a la porta de la Chapelle. La regidora calcula que es tracta d’unes 800 persones.

Notícies relacionades

«Moltes se n’han anat perquè són dublinesos,dublinesos és a dir, sol·licitants d’asil però que han entrat per un altre país de la UE i han d’esperar 18 mesos per sol·licitar l’asil a França», ha subratllat.

En les pròximes setmanes es durà a terme una intervenció similar a la porta d’Aubervilliers, a la perifèria nord de París, on s’han assentat en tendes de campanya uns 1.700 exiliats a prop de l’autovia. També hi haurà desallotjaments a les localitats de Nantes, Calais i Grand Synthe, a la costa atlàntica.

Temes:

París