ESCÀNDOL AL REGNE UNIT

La vídua de Litvinenko acusa Boris Johnson d'ocultar l'informe per cobrir Putin

El document sobre la ingerència russa en la política britànica s'havia de fer públic aquesta setmana però el primer ministre no ha donat el seu vistiplau

Marina Litvinenko, the widow of murdered KGB agent Alexander Litvinenko, speaks during a demonstration in support of Boris Nemtsov, former deputy prime minister of Russia and prominent critic of Vladimir Putin, outside the Russian Embassy in London March 01, 2015. Nemstov was murdered two days ago as he walked across a bridge near the Kremlin in Moscow. REUTERS/Neil Hall (BRITAIN - Tags: CRIME LAW POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

Marina Litvinenko, the widow of murdered KGB agent Alexander Litvinenko, speaks during a demonstration in support of Boris Nemtsov, former deputy prime minister of Russia and prominent critic of Vladimir Putin, outside the Russian Embassy in London March 01, 2015. Nemstov was murdered two days ago as he walked across a bridge near the Kremlin in Moscow. REUTERS/Neil Hall (BRITAIN - Tags: CRIME LAW POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) / NEIL HALL (Reuters)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La víduad’Alexander Litvinenko, l’exespia rus mort per una intoxicació de poloni-21, ha acusat el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, de frenar interessadament l’informe del Parlament de Westminster sobre la interferència de Rússia en la política britànica Rússia Marina Litvinenko ha denunciat que amb això, Johnson ajudaVladímir Putin i augmenta les sospites que el ‘premier’ està tapant aquesta investigació, segons publica en exclusiva ‘The Guardian’.

Marina Litvinenko ha comparat l’actitud de Johnson, intentant frenar l’informe sobre la ingerència russa, amb la de Theresa May que, quan era ministra de l’Interior, va rebutjar una investigació pública sobre l’assassinat del seu marit, que va tenir lloc a Londres el 2006. «Estic molt decebuda. Vam veure el mateix en el cas del meu marit», ha assenyalat després que no s’hagi fet públic, com estava previst, l’informe sobre Rússia. 

Dos enviats del Kremlin van enverinar Litvinenko. Es va tardar gairebé una dècada que una investigació pública conclogués que Rússia va ser responsable de la seva mort en una operació «probablement aprovada» per Putin en persona. «L’objectiu de Putin és crear caos i inestabilitat. Pretendre interferir en les eleccions als EUA i a Europa. L’informe (ajornat per Johnson) fa recomanacions per protegir el nostre sistema. Retardant-lo sembla que estiguem jugant al mateix joc», ha criticat la vídua.

Sospites sobre el Govern

L’informe sobre la interferència russa en la política britànica s’havia de publicar aquesta setmana. Estava pendent del vistiplau de l’oficina del primer ministre, que havia de comprovar que no contenia material classificat de seguretat nacional. Però dilluns, Johnson es va negar a donar la seva aprovació. La laborista Emily Thornberry li va preguntar: «¿Què ha d’ocultar?». Aquest dimarts, durant un debat d’emergència, Thornberry va apuntar que el retard fa despertar sospites: «El Govern s’ha adonat que l’informe portarà a altres preguntes sobre els vincles entre Rússia i el ‘brexit’ i amb el lideratge del partit conservador, cosa que amenaça d’afectar la seva campanya electoral.» La diputada laborista ha remarcat que durant tres «misteriosos» anys a Rússia, un dels assessors clau de Johnson, Dominic Cummings, ha entaulat relacions amb destacats dirigents russos, incloent Vladislav Surkov, un home clau en l’entorn de Putin.

Notícies relacionades

Dominic Grieve, un dels autors de l’informe, ha assenyalat que ara és probable que el document no es publiqui fins almenys sis mesos després de les eleccions del 12 de desembre.

El document, fruit de 18 mesos de treball de les agències d’intel·ligència britàniques i d’experts en la matèria, analitza l’amenaça de Rússia sobre el Regne Unit, incloent la penetració en institucions polítiques, els assassinats per part de russos en sòl britànic i el perill per als aliats del Regne Unit.