El dilema britànic

Corbyn es compromet a un nou referèndum sobre el 'brexit'

El líder laborista promet en campanya solucionar la sortida de la UE «en sis mesos»

zentauroepp50754789 harlow  united kingdom   05 11 2019   labour party leader je191105181537

zentauroepp50754789 harlow united kingdom 05 11 2019 labour party leader je191105181537 / ANDY RAIN

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El líder laborista, Jeremy Corbyn, acusa Boris Johnson d’haver«segrestat el ‘brexit’», voler «vendre» la sanitat pública (NHS) i mirar d’imposar després de la sortida d’Europa un «thatcherisme amb esteroides»,rebaixant els drets dels treballadors. En un acte electoral, a la localitat de Harlow, a Essex, Corbyn va prometre que els laboristes, de guanyar les eleccions, solucionaran «el ‘brexit’ en sis mesos». Corbyn rebutja de ple l’acord assolit per Johnson, encara pendent de ratificació al Parlament. Al seu lloc, proposa negociar un pacte millor amb Brussel·les i sotmetre’l a referèndum abans de finals del pròxim juny. Els ciutadans podrien optar entre aquest pacte, en què el Regne Unit es quedaria en la unió duanera de la Unió Europea (UE) i mantindria una relació molt pròxima al mercat únic, o quedar-se a la UE i oblidar el ‘brexit’.

Decisió final en mans de la gent 

Envoltat de simpatitzants, Corbyn es va adreçar directament als electors amb la seva oferta. «Si volen deixar la UE, sense destrossar l’economia o sense vendre l’NHS, poden votar l’acord. Si volen quedar-se a la UE, podrà votar-hi a favor. Només un govern laborista deixarà la decisió final a les seves mans». El cap laborista considera que el futur del ‘brexit’ incumbeix ara tot el país. «Ha arribat l’hora que sigui la gent, no els polítics, qui decideixi». La posició de «neutralitat», que no tots en el laborisme comparteixen, intenta, com ja va passar el 2017, atreure els vots tant dels simpatitzants a favor com dels que estan en contra de la permanència a Europa. Corbyn considera la seva estratègia «clara i simple», amb un calendari «realista i executable».Però completar un nou acord en tres mesos, ratificació inclosa, i sotmetre’l a referèndum en uns altres tres és, per als conservadors, «pura fantasia política» que portaria a «una incertesa paralitzant».  

La tercera força política a escala nacional, els liberals demòcrates, és l’única que té el clar objectiu d’anul·lar el ‘brexit’. Aquesta promesa és el pilar central de la campanya electoral que la líder Jo Swinson va llançar dimarts a Westminster.«Tant els laboristes com els conservadors volen negociar i imposar el ‘brexit’, però «aquest és l’únic partit que el vol aturar», va afirmar.

Acord comercial en un any

Notícies relacionades

Johnson espera aconseguir la majoria que necessita, insistint que el seu pacte és el millor possible. Conscient que el cansament dels britànics juga al seu favor, promet acabar l’acord comercial amb la UE en un any. Un termini il·lusori per als qui recorden que va portar set anys assolir un acord similar entre la UE i el Canadà, el model que prefereixen els euroescèptics durs. Des del seu Govern asseguren que no demanarà una ampliació del període transitori, que acaba a començaments del 2021.

Johnson va fer l’última reunió de Govern abans d’anar a les urnes i el Parlament va tancar les portes. El ‘brexit’ ha fet estralls entre els ‘tories’. L’última renúncia d’un pes pesant ha sigut la de Phillip Hammond, fins fa tres mesos ministre de Finances i partidari de la permanència a la UE. Hammond formava part de la vintena de rebels que van votar contra una sortida sense acord i que Johnson va fer fora del partit. Fa uns dies era l’exministra d’Interior Amber Rudd, una altra expulsada, la que decidia deixar la política.