CONTROVÈRSIA AL REGNE UNIT

Boris Johnson, pressionat per publicar un informe sobre la ingerència electoral russa

L'oposició li reclama la divulgació d'una anàlisi dels serveis d'intel·ligència abans dels pròxims comicis, el 12 de desembre

borisok

borisok

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha sigut pressionat aquest dimarts per la Cambra dels Lords i per l’oposició en particular, que li reclamen publicació abans de les eleccions del 12 de desembre d’un informe sobre la interferència russa en la política britànica.

El president del Comitè Parlamentari d’Intel·ligència i Seguretat (ISC), Dominic Grieve, va demanar a Downing Street que publiqui l’informe de 50 pàgines redactat per aquest òrgan perquè el Parlament pugui considerar-lo abans de les eleccions.

La no publicació d’aquest informe va ser el tema de dilluns en un debat a la Cambra dels Lords.  David Anderson, un lord independent, va assenyalar que «aquesta demora indeguda debilita l’EFS i aixeca sospites sobre el govern i els seus motius».

Decisió al·lucinant

Un portaveu de Downing Street havia indicat prèviament que el procés de llançament d’aquest material sensible encara no s’havia completat. Però la no publicació és una decisió «al·lucinant», va dir Dominic Grieve, citat pel diari The Guardian. Segons el diari, l’informe examina els intents russos d’interferència a la campanya de referèndum Brexit 2016, inclosos els intents d’infiltració del Partit Conservador de Boris Johnson.

L’informe es basa en l’anàlisi dels serveis i experts d’intel·ligència britànics. El procés d’autorització per a la seva publicació va començar el març passat abans d’arribar a les oficines del primer ministre a mitjans d’octubre, que havien de donar llum verda a finals de la setmana passada, segons el diari.

Notícies relacionades

Treball escocès i independència. Els partits opositors laborals SNP han acusat el govern de voler soscavar l’abast d’aquesta interferència.

«No estic ocultant res en absolut», va defensar Michael Gove, oficial de preparació del ‘brexit’, a la BBC. L’informe serà «publicat en el moment oportú», va afegir, citant qüestions de «seguretat nacional».