El dilema britànic

El laborista Lindsay Hoyle, elegit successor de Bercow a la Cambra dels Comuns

El nou 'Speaker' promet neutralitat i transparència en la seva gestió

zentauroepp50747262 a still image taken from footage broadcast by the uk parliam191104220803

zentauroepp50747262 a still image taken from footage broadcast by the uk parliam191104220803 / PRU

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

No hi va haver sorpreses. El successor de John Bercow com a president de la Cambra dels Comuns és el laborista Lindsay Hoyle, que estava exercint com a número dos de l’‘Speaker’ des de fa 10 anys i coneix perfectament l’ofici. Hoyle, de 62 anys, partia com a favorit i després de quatre rondes de votacions eliminatòries es va imposar als sis candidats restants, obtenint 325 vots i superant el 50% del total de vots requerit. Com mana la tradició, el vencedor va ser arrossegat fins a la butaca de l’‘Speaker’, per dos dels seus col·legues.

Neutral i transparent

Ben considerat als dos costats de la Cambra pel tarannà conciliador i la seva eficàcia, tot i que la votació era secreta se sabia que comptava amb el suport de diputats conservadors, desitjosos de deixar enrere la convulsa etapa de Bercow, que veien com un enemic. De veu suau i estil mesurat, després de l’elecció va prometre «canviar aquesta Cambra, però canviar-la cap a bé».Sobre la seva actuació va avançar: «Seré neutral i transparent». El primer ministre, Boris Johnson, va felicitar l’acabat de designar, que té «moltes i bones qualitats». Va remarcar que el tret que el defineix «és l’amabilitat», i «l’amabilitat de l’Speaker és crítica per a la manera en què ens comportem», va afirmar en velada referència a l’estil tallant de Bercow.  El líder laborista Jeremy Corbyn també va felicitar Hoyle, a qui considera adequat per al càrrec.

Notícies relacionades

Diputat des de 1997 pel districte de Chorley, al comtat de Lancashire, al nord-oest d’Anglaterra, Hoyle s’havia dedicat al negoci del tèxtil i la impressió abans d’abocar-se plenament a la política, seguint els passos del seu pare, que va ser també diputat laborista. Als set anys ja l’acompanyava per les granges repartint pamflets i octavilles. La seva mare va ser regidora, i Hoyle ho va ser també amb 22 anys. La seva segona dona el va succeir en el lloc el 1998. Una de les seves filles treballa amb ell. Una altra va morir tràgicament als 28 anys el 2017 i a ella va retre tribut el seu pare, en les seves primeres paraules després del triomf.

Rebaixar tensions i enfrontaments

La imatge que Hoyle presenta en principi és la d’un president de la Cambra dels Comuns més mal·leable i adaptable que Bercow. D’ell s’espera que rebaixi tensions, suavitzi divisions i acabi amb el nivell d’enfrontament i virulència en els debats dels últims mesos. Aquesta situació es devia en gran manera a donar als diputats un paper protagonista en el ‘brexit’, no només a la tossuderia i afany de Bercow. El problema més gran era la falta de majoria del govern per poder tirar els seus propòsits endavant. L’actuació de Hoyle, que l’any passat va rebre el títol de sir, estarà marcada en gran manera pel resultat de les eleccions el 12 de desembre. Si de les urnes no surt, tampoc ara, una majoria clara, la seva tasca es complicarà i la crispació al Parlament serà inevitable.