El Govern holandès va ocultar un atac aeri el 2015 contra civils a l'Iraq

La ministra assegura que «al voltant de 70 persones van morir en aquest atac, tant combatents d'EI com civils»

mbenach36634441 dutch prime minister mark rutte speaks during a news confere161216163858

mbenach36634441 dutch prime minister mark rutte speaks during a news confere161216163858 / Geert Vanden Wijngaert

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern holandès ha reconegut aquest dilluns que va ocultar al Parlament de la Haia la implicació del país en un atac aeri el 2015 a l’Iraq, com a conseqüència del qual van morir desenes de civils, entre ells nens.

En una carta als diputats, la ministra holandesa de Defensa, Ank Bijleveld, va confirmar que el bombardeig es va dur a terme la nit del 3 de juny del 2015 contra una instal·lació on els terroristes d’Estat Islàmic (EI) fabricaven bombes i estava situada a Hawija, a la província de Kirkuk, al nord de l’Iraq.

«Abans de l’atac no hi havia indicis que hi hagués civils als voltants de l’objectiu. Les residències més properes estaven fora de l’àrea de danys que es va proporcionar per endavant. Després de l’atac, es van produir diverses explosions secundàries, la qual cosa va comportar una àrea danyada més gran», va afegir.

La ministra assegura que «unes 70 persones van morir en aquest atac, tant combatents d’EI com civils», i va afirmar desconèixer quants eren realment gihadistes.

Aquesta informació va sortir a la llum fa dues setmanes després d’una investigació periodística que va concloure que els 70 morts de Hawija eren tots civils, però que el Govern holandès va rebutjar confirmar al Parlament si la informació és certa i si l’Executiu estava al corrent i no la va transmetre als diputats en el seu moment.

A més, la ministra va informar que el 21 de setembre del 2015 també es va dur a terme un atac a Mossul «en una suposada seu d’EI, que va resultar ser una casa on hi havia civils», els quatre morts.

Notícies relacionades

Entre l’octubre del 2014 i el desembre del 2018, en dos períodes separats, les forces holandeses van contribuir amb diversos F-16 a la campanya aèria de la coalició internacional contra el grup terrorista EI a l’Iraq i Síria.

«La caiguda de víctimes civils en els bombardejos és l’exemple més commovedor dels riscos associats amb la participació en la lluita contra un enemic com EI. Això és encara més amarg quan les nostres accions tenien per objectiu evitar la quantitat més gran de danys col·laterals possibles i especialment les baixes civils», va explicar.