ULTRADRETA BRASILERA

Una investigació vincula Bolsonaro amb l'assassinat d'una regidora

El president brasiler s'enfurisma i acusa la cadena Globo i el governador carioca de conspirar en contra seu

L'assassinat de l'edil de Rio Marielle Franco, el 2018, va esgarrifar el Brasil

zentauroepp50632570 doha  qatar   28 10 2019   brazilian president jair bolsonar191030153823

zentauroepp50632570 doha qatar 28 10 2019 brazilian president jair bolsonar191030153823 / STR

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Vostès, TV Globo, a tota hora fan de la meva vida un infern, ¡merda! Ara em vinculen amb la mort de Marielle [Franco]. ¡Infames, canalles! No funcionarà, no tinc motiu per matar ningú a Rio de Janeiro». Així s’ha expressat aquest dimecres el president del Brasil, Jair Bolsonaro, des de Riad, l’Aràbia Saudita, després que el seu nom fos vinculat a l’assassinat de la regidora carioca, el 2018.

L’informatiu de Globo ha divulgat detalls de la investigació segons els quals l’exoficial de la policia militar Elcio Queiroz, sospitós de l’atemptat, va visitar poques hores abans del crim la urbanització on s’allotjava Bolsonaro. Per entrar-hi, Queiroz va al·legar que s’havia de veure amb el llavors diputat i precandidat presidencial a la seva propietat, la número 55. Així ho va explicar als investigadors el porter del complex de vivendes, que, a més, va dir que una de les càmeres de seguretat va filmar el vehicle que, en rigor, es va dirigir cap a una casa pròxima, la 66, que pertany a l’expolicia Ronnie Lessa, assenyalat com l’autor dels trets que van matar Franco i el seu xòfer, Anderson Gomes.

Coartada presidencial

Bolsonaro ha refutat aquestes afirmacions assenyalant que aquell dia, 14 de març, era a Brasília en qualitat de diputat. «O el porter va mentir o van induir el porter a un cometre fals testimoni». El ministre de Justícia, Sergio Moro, ha sol·licitat a la Procuradoria General que determini les circumstàncies sota les quals va aparèixer el nom de Bolsonaro en la investigació, que, ha dit, té aspectes «inconsistents».

El partit Socialisme i Llibertat (PSOL), al qual pertanyia Marielle Franco, ha reclamat una audiència «immediata» amb el president del Tribunal Suprem del Brasil, José Antonio Dias Toffoli. «Exigim aclariments immediats. El Brasil no pot conviure amb qualsevol dubte sobre la relació entre un president i un assassinat», ha assenyalat la formació d’esquerres.  Lassa ha recordat que ha tingut vincles amb un fill del cap d’Estat. D’altra banda, des del 2011 circula a les xarxes socials una fotografia en què Bolsonaro pare i Queiroz somriuen abraçats.

Witzel contra el president

Notícies relacionades

A més, l’excapità ha descarregat la seva ira contra el governador de Rio, el també ultradretà Wilson Witzel, que segons la revista sensacionalista ‘Veja’ va facilitar la filtració d’informacions que es troben sota secret de sumari. «Governador Witzel, va ser electe governador només perquè es va quedar en tot moment enganxat a Flávio Bolsonaro, el meu fill», li ha retret. Witzel ha respost que Bolsonaro «no es troba en el seu estat normal». 

El diari paulista ‘Folha’ ha informat que Bolsonaro ha demanat al ministre de Justícia, Sergio Moro, que instrueixi una nova declaració testimonial del porter. Enmig del seu enfebrat discurs de dimarts a la nit, el capità retirat ha amenaçat de no renovar la concessió de Globo per assetjar-lo. El gest ha sigut equiparat amb el que va tenir el 2006 el veneçolà Hugo Chávez quan va permetre, sobre la base de la caducitat d’una llicència, el tancament del canal RCTV per considerar-lo colpista. Però, a més, la ultradreta vol des de la seva arribada al poder que TV Record, de l’evangelisme més conservador, es converteixi en la principal emissora televisiva d’aquest país.