Reivindicació històrica

Turquia condemna el reconeixement del genocidi armeni en el Congrés dels EUA

La resolució nord-americana aprofundeix el deteriorament de les relacions entre els dos països

zentauroepp29324007 icult genocidio armenio191030103103

zentauroepp29324007 icult genocidio armenio191030103103

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El deteriorament progressiu de les relacions entre els dos pesos pesants del’OTAN, exacerbat per la recent operació militar turca contra els aliats kurds dels Estats Units a Síria, es va escenificar dimecres al Congrés nord-americà amb dues resolucions d’alt voltatge que han sigut immediatament condemnades des d’Ankara. La Cambra de Representants va aprovar de forma gairebé unànime una resolució que reconeix el genocidi perpetrat per les forces de l’antic Imperi Otomà contra 1,5 milions armenis entre 1915 i 1923.

La mesura té un enorme valor simbòlic, tot i que haurà de ser ratificada pel Senat i el president per solidificar-se, un desenllaç més que incert d’acord amb els precedents. La Cambra baixa també va recolzar la imposició de severes sancions a Turquia per les seves accions a Síria. 

Milions de dòlars en ‘lobbys’

Notícies relacionades

No és la primera vegada que el Congrés mou fitxa per reconèixer oficialment el genocidi armeni, sempre negat pel Govern turc, que anualment es gasta milions de dòlars en ‘lobbys’ per frenar els intents de reconeixement als EUA. El 1984 la Cambra baixa ja va aprovar una resolució similar, però no va arribar a ser ratificada pel Senat per temor de dilapidar la relació amb Turquia. I els presidents nord-americans han seguit aquesta lògica. En les últimes dècades, només Reagan es va atrevir a pronunciar la paraula «genocidi» durant la seva estada a la Casa Blanca, una cosa que ni tan sols va arribar a fer Barack Obama, que sí que el va condemnar enèrgicament en la seva etapa de candidat. 

«Els recents atacs de l’Exèrcit turc contra el poble kurd són un cru recordatori que el perill segueix viu», va dir la líder demòcrata, Nancy Pelosi, abans que la resolució fos aprovada per 405 vots a favor i 11 en contra. Des de Turquia, el president Erdogan ha «condemnat durament» la mesura, que va titllar d’«oportunista».