Crisi social

Saqueig i incendi d'un centre comercial en les protestes de Xile

Una nova manifestació davant el palau de La Moneda acaba en enfrontaments

chile-incendio-protestas

chile-incendio-protestas
zentauroepp50639524 topshot   security forces push demonstrators during scuffles191029100907

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

Una marxa cap al palau de La Moneda (seu de l’Executiu) per expressar davant la seu del Govern el descontentament social va acabar en un gran incendi d’un centre comercial en ple centre de Santiago després d’hores de disturbis i barricades. De res han servit fins al moment les promeses de millora del president Sebastián Piñera en els àmbits com sanitat, ocupació i transport.

El centre comercial va ser saquejat primer i posteriorment es va iniciar un incendi al seu interior que va estar a punt de propagar-se als edificis limítrofs.

L’acte estava convocat amb l’objectiu que els ciutadans s’amunteguessin davant els murs de La Moneda per mostrar el descontentament social, però la resposta de la policia militaritzada contra la protesta va provocar que els manifestants quedessin a uns 200 metres del palau de Govern.

En aquest lloc, les forces de l’ordre van reprimir la protesta, que abastava gairebé un quilòmetre pel centre de l’Alameda Bernardo O’Higgins, principal artèria de Santiago, perquè no poguessin arribar fins a La Moneda.

Les barricades cremant al mig de l’avinguda van començar a multiplicar-se mentre els manifestants tiraven pedres a la policia i aquesta responia amb gasos lacrimògens i camions llançaaigua, coneguts popularment com a ‘guanacos’.

Saquejos i violència

Enmig dels enfrontaments, encaputxats van forçar la malla metàl·lica del tancament del centre comercial i van entrar a saquejar el recinte, d’unes tres plantes, la mateixa situació que s’havia viscut en hores abans en farmàcies i alguns comerços de la zona.

Després del saqueig es va registrar un incendi a l’interior de l’establiment, principalment ocupat per botigues de roba, cosa que va provocar una immensa fumarada al principi i la propagació del foc moments després sense que Carabineros prengués el control de la situació.

El foc va arribar a dos edificis alts d’oficines limítrofes però Bombers Voluntaris va arribar al lloc i va aconseguir evitar que les flames s’estenguessin més enllà del centre comercial.

Tortures policíaques

Notícies relacionades

Mentrestant, la protestes es reproduïen a la plaça d’Italia, epicentre de l’esclat social que compleix avui onze dies consecutius de manifestacions, que han deixat ja un total de 20 de morts, entre ells, sis ciutadans estrangers.

En aquest lloc, els manifestants van prendre un immens foc al reixat de l’accés a l’estació de Metro Baquedano, a l’interior de la qual presumptament la Policia hauria torturat alguns detinguts, segons denúncies rebudes de les mateixes víctimes. Alhora, milers de persones copaven, com en tots els dies previs, la plaça en una ànim pacífic però reivindicatiu.