TORNADA A RÚSSIA

Rússia rep com una heroïna Maria Butina, l'agent russa condemnada per la justícia dels EUA

La jove, acompanyada de la portaveu d'Exteriors, Maria Zakhàrova, agraeix les gestions governamentals i evita pronunciar-se sobre les acusacions

Moscow (Russian Federation), 26/10/2019.- Maria Butina (L) and her father Valery (R) speak with journalists after her arrival at Sheremetievo Airport in Moscow, Russia, 26 October 2019. According to media reports, Russian Maria Butina was released from US prison on 25 October 2019 after serving most of her 18-month term in prison for trying to infiltrate political groups in the US. (Rusia, Estados Unidos, Moscú) EFE/EPA/SERGEI ILNITSKY

Moscow (Russian Federation), 26/10/2019.- Maria Butina (L) and her father Valery (R) speak with journalists after her arrival at Sheremetievo Airport in Moscow, Russia, 26 October 2019. According to media reports, Russian Maria Butina was released from US prison on 25 October 2019 after serving most of her 18-month term in prison for trying to infiltrate political groups in the US. (Rusia, Estados Unidos, Moscú) EFE/EPA/SERGEI ILNITSKY / SERGEI ILNITSKY (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Maria Butina, l’agent russa condemnada als EUA, va emergir aquest dissabte a la zona d’arribades del’aeroport moscovita de Xeremétievo al voltant del migdia, flanquejada per la portaveu del Ministeri d’Exteriors, Maria Zakhàrova, i el seu pare, Valeri. Immediatament, el núvol de periodistes que allà s’havia congregat va irrompre en una onada d’exclamacions, mentre els fotògrafs engegaven les càmeres i flaixos. La jove, sentenciada als EUA a 18 mesos de presó pel delicte de conspiració per actuar com un «agent estranger» il·legal, va prendre immediatament posicions per oferir una declaració sense preguntes a la premsa, una escena que va ser retransmesa en directe per mitjans de comunicació governamentals

«Soc molt feliç de tornar a casa; molt agraïda a tots els que m’han recolzat; a tots els ciutadans de Rússia que m’han donat suport i m’han escrit cartes; moltes gràcies al Ministeri d’Exteriors i a tots els diplomàtics que van lluitar per mi cada dia», va declarar Butina, amb diversos rams de flors a les mans entregats per alguns dels reporters presents, abans d’acabar el seu discurs amb una proclama patriòtica: «¡Els russos no es rendeixen!». Tot seguit, el protegenitor de Butina va llegir també una declaració, i a l’acabar, Zakhàrova, la portaveu governamental que va gestionar la improvisada roda de premsa al’aeròdrom, va donar per conclòs l’acte, demanant als reporters respecte a la intimitat familiar de la nouvinguda.

Tornada triomfal

Elsmitjans de comunicació oficials russosfeia temps que preparavenla tornada triomfald’aquesta jove de30 anys, d’ideologia ultraconservadorai fervent defensoradel dret a portar armes, quedurant l’estada als EUA, va establir contactes d’alt nivell amb membres delPartit Republicài de la totpoderosaAssociació Nacional del Rifle. Un reportatge emès la vigília per Rossia 24, la cadena d’informació permanent russa, mostrava l’habitació on s’allotjaria Butina a la seva arribada, i incloïa entrevistes amb els dos pares i fins i tot amb la seva àvia, qui assegurava que li preparava per quan aquesta arribés les seves postres favorites, un pastís Napoleon.

Durant el vol des de Miami a la capital russa, a bord d’un avió d’Aeroflot, l’agent alliberada va concedir una entrevista al canal RT i a Spútnik, els dos mitjans estatals, en les quals relata els detalls del seu captiveri i rebutja totes les acusacions, qualificant el seu cas de «surrealista». Després de recordar que al seu dia va reconèixer davant del jutge «el delicte d’actuar com una agent estrangera no registrada», va arremetre amb duresa contra la justícia nord-americana, assegurant que va actuar a tota hora «sota pressió». 

La dona no ha revelat quins són les seves intencions futures al seu país d’origen, tot i que atesos antecedents previs, com eld’Anna Chapman, condemnada d’espionatge, i la mediatització del seu cas, és molt probable que dugui a terme alguna activitat de projecció pública en alguna institució oficial. Als EUA ha deixat enrerePaul Erickson, la seva parella nord-americana, gairebé 30 anys més gran que ella, que la va ajudar a establir importants contactes a les files republicanes i a l’Associació Naccional del Rifle. Erickson ha sigut investigat i acusat de frau i blanqueig de diner per la justícia nord-americana.      

Notícies relacionades

   

          

Temes:

Rússia