GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Putin i Erdogan es reparteixen el nord de Síria

Tropes russes i sirianes patrullaran a la frontera amb Turquia després de pactar un salomònic pla de seguretat

Trump anuncia que «aixeca totes les sancions» a Ankara després d'haver acordat l'alto el foc en territori sirià

zentauroepp50539348 a boy wearing a turkish flag stands next to a turkish soldie191023170047

zentauroepp50539348 a boy wearing a turkish flag stands next to a turkish soldie191023170047 / KHALIL ASHAWI

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Repartiment territorial a la vella usança. Rússia i Turquia, les noves potències emergents al nord de Síria després de la retirada dels EUA, han acordat aquest dimarts a Sotxi, a la vora del mar Negre, un detallat i salomònic pla de seguretat i desplegament d’exèrcits que posarà fi a la campanya militar turca al veí país i que intenta sadollar les aspiracions tant de Moscou com d’Ankara, al malparat país àrab. 

Després de sis hores de reunió entre Vladímir Putin i Recep Tayyip Erdogan al balneari rus, les dues parts han acordat que forces sirianes i russes es desplegaran al llarg de tota la frontera nord turcosiriana, un lloc del qual el règim de Bashar al-Assad estava absent des de pràcticament l’inici de la guerra civil a Síria.

Així les coses, Moscou aconsegueix materialitzar una cosa que semblava impossible feia tan sols una setmana: que el seu aliat a Damasc, sense disparar un sol tret, recuperi el control sobre l’àmplia franja del territori nacional a mans kurdes. Queden encara, això sí, bosses de grups rebels extremistes al nord-oest, que no suposen cap amenaça existencial per al règim sirià.

Els kurds, obligats a retirar-se

Turquia, per la seva banda, aconsegueix la garantia que les milícies kurdosirianesmilícies kurdosirianes, que Ankara considera «terroristes» per la seva connivència amb grups armats kurds que actuen al territori veí sota sobirania turca, es retiraran a una distància de 30 quilòmetres del límit fronterer. A més, Ankara obté per als seus soldats la potestat de patrullar en una zona de 10 quilòmetres a l’interior de Síria, i aconsegueix sobre el paper un dels seus objectius quan va iniciar la campanya militar: una franja de seguretat que, no obstant, serà de dimensions més reduïdes que les seves pretensions inicials, que parlaven de 30 quilòmetres.

Per fer arribar el missatge a les milícies kurdes, ara sota la protecció de Rússia i el règim, que s’havien d’atenir, sí o sí, a les provisions del pacte entre russos i turcs, el president Putin no va tirar floretes diplomàtiques. Per boca del seu portaveu, Dmitri Peskov, el líder del Kremlin ha advertit que si no se n’anaven de la zona pactada, caurien «sota la piconadora de l’Exèrcit turc». A més, el portaveu no ha volgut deixar passar l’ocasió que se li donava per arremetre contra la fiabilitat dels EUA com a aliat: «Va abandonar els kurds i, de fet, els va trair». 

Final de les sancions

Trump, convertit ja en un convidat de pedra en els assumptes sirians, ha anunciat que ha acordat amb Turquia un «alto el foc permanent» a Síria i que com a conseqüència ha ordenat «aixecar totes les sancions» que va imposar aquest mes contra tres ministres de l’Executiu d’Erdogan.

«Aquest matí, el Govern de Turquia ha informat la meva Administració que aturaran els combats i faran permanent l’alto el foc [...]. Aquest és un resultat creat pels Estats Units, i no per cap altra nació», ha dit Trump en clara referència a Rússia durant una declaració a la premsa des de la Casa Blanca. 

Notícies relacionades

       

L’Eurocambra demana a la UE més sancions a Ankara

<span style="font-size: 1.6rem;">Eurodiputats de tots els grups polítics del <strong>Parlament Europeu</strong> han coincidit aquest dimecres que la Unió Europea (UE) ha de mantenir i incrementar les<strong> sancions contra Turquia </strong>per la seva <strong>campanya militar </strong>al nord-oest de Síria, iniciada fa dues setmanes.</span>