UN DIVORCI COMPLICAT

Tusk: «Cal prendre's la petició de pròrroga del 'brexit' molt seriosament»

El president del Consell Europeu ha iniciat les consultes amb els líders europeus per ajornar la sortida del Regne Unit

zentauroepp50517783 european council president donald tusk speaks during a debat191022124007

zentauroepp50517783 european council president donald tusk speaks during a debat191022124007 / FREDERICK FLORIN

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez

Encara no hi ha decisió però tot apunta, de moment, que hi haurà tercera pròrroga per al‘brexit’. El president del Consell EuropeuDonald Tusk, ha començat en les últimes hores les consultes amb els 27 líders europeus per respondre a la petició d’ajornament del ‘brexit’, cursada aquest dissabte passat pel Govern del Regne Unit. El polític polonès té clar que, davant de la complicada situació a Westminster, l’assumpte és de màxima rellevància. «Després d’escoltar-los, no tinc dubtes que hem de tractar la sol·licitud d’extensió britànica amb tota serietat», ha reconegut davant dels eurodiputats.

Durant un debat celebrat aquest dimarts en el ple del Parlament Europeu per fer balanç de la cimera de dijous passat i divendres a Brussel·les –on es que va avalar el pacte acordat entre Londres i Brussel·les–cimera de dijous passat i divendres, el polonès ha reconegut que la decisió del Parlament britànic de retardar el vot de l’acord de ‘brexit’ i la sol·licitud d’ajornar, per tercera vegada, la sortida del Regne Unit han generat noves incerteses. 

La carta sense firma

«La situació és bastant complexa després dels esdeveniments del cap de setmana al Regne Unit i la petició de pròrroga britànica. Estic consultant amb els líders com reaccionar i ho decidirem en els pròxims dies», ha explicat sobre els debats a Westminster i els documents remesos pel Govern de Boris Johnson, entre els quals, una carta de pròrroga fins al31 de gener sense la firma del primer ministre i només rubricada per l’ambaixador britànic davant de la UE.

Segons el parer del president de la UE, és obvi que el resultat d’aquestes consultes dependrà «del que el Parlament britànic decideixi o no». Dit d’una altra forma, si la Cambra dels comuns no es pronuncia a temps i ratifica l’acord abans del 31 d’octubre, un nou ajornament serà inevitable. En qualsevol cas i passi el que passi, la UE, ha insistit Tusk, ha de seguir preparada per a qualsevol escenari. «Com li vaig dir al primer ministre Johnson dissabte un ‘brexit’ sense acord mai serà la nostra decisió», ha subratllat. 

«Dir la veritat als ciutadans»

«De veritat, és dolorós gastar tant temps bregant amb el ‘brexit’. És una pèrdua de temps i energia», ha lamentat també el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Però «podem mirar-nos al mirall i dir que hem fet tot el que teníem al nostre abast per garantir que la sortida sigui ordenada», ha valorat el luxemburguès, que ha comparegut com és habitual acompanyat del negociador europeu, Michel Barnier.

Notícies relacionades

Aquest ha tornat a reiterar quel’acord  tancat dijous passat és l’únic possible i que si hi ha una lliçó que treu de l’exercici polític del ‘brexit’ durant els últims tres anys és que «cal dir la veritat als ciutadans abans que votin».

A l’espera de noves notícies des de Londres, la UE ha llançat aquesta setmana el procés de ratificació. El Consell ja ha remès els documents a l’Eurocambra que també ha de ratificar el pacte. El seu president, David Sassoli, va anunciar dilluns a la nit que la Cambra no votarà el text fins que la Cambra dels comuns no es pronunciï. Els grups polítics faran balanç de la situació de nou aquest dijous. En funció de quan es produeixi el pronunciament de Westminster, l’Eurocambra podria convocar un ple d’emergència la setmana que ve.