Irlanda del Nord veurà legalitzats l'avortament i el matrimoni gai

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

L’avortament i el matrimoni entre persones del mateix sexe quedaran a la fi legalitzats a Irlanda del Nord a mitjanit de dilluns després de dècades de lluita infructuosa per aconseguir l’equiparació amb la resta del Regne Unit.

El canvi s’ha aconseguit gràcies a la intervenció del Parlament de Westminster. Amb l’Assemblea de Belfast, en la qual recau el govern autonòmic de la província, tancada des de fa tres anys i mig, la gestió nord-irlandesa s’administra en gran manera en aquests moments a Londres. Aprofitant aquesta situació, els diputats a Westminster van aprovar al juliol una esmena segons la qual, si no hi havia un govern local funcionant per a aquest dilluns, automàticament entrarien en vigor les lleis de l’avortament, que regeixen a la resta del país des de 1967, així com les del matrimoni del mateix sexe.

Notícies relacionades

«No suportarem més el sentiment de culpa i de vergonya. Demà amb les lleis en funcionament, i per primera vegada a Irlanda del Nord, les dones seran lliures», va declarar l’activista Dawns Purvis, en un míting públic a Belfast.  Per a Grainne Teggart, a càrrec de la campanya de l’ONG Amnesty a Irlanda del Nord, «és el dia en què direm adeu a unes lleis de l’avortament opressives, que controlen el nostre cos i ens han negat el dret a elegir», va assenyalar en un tuit

El conservadorisme religiós a Irlanda del Nord, tant de protestants com de catòlics, havia fet impossible la legalització de l’avortament, que prèviament va ser bloquejada pel Partit Unionistes Democràtic (DUP), utilitzant el seu dret especial al veto. «És un dia molt trist», va declarar la líder del DUP, Arlene Foster. «És una ofensa per a la dignitat humana»