Guerra aranzelària

Espanya demana a Trump negociar i que suspengui els aranzels a la UE

Els nous impostos es posen en marxa el primer minut del 18 d'octubre del 2019 i canvien totalment el panorama comercial entre Europa i els EUA

donald-trump-oficina-oval-afp

donald-trump-oficina-oval-afp

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministra espanyola d’Economia en funcions, Nadia Calviño, va dir que tenia «esperança» que l’Administració del president nord-americà, Donald Trump, suspengués els aranzels a productes europeus per valor de 7.500 milions de dòlars que entren en vigor aquesta mitjanit, tot i que va admetre que és «improbable» que passi i va advocar per una negociació entre Washington i Brussel·les.

«Encara estic esperançada que se suspenguin, fins a l’últim moment, però crec que no és gaire probable», va declarar Calviño quan Efe li va preguntar al centre de pensament The Atlantic Council a la capital nord-americana.

Incertesa i tensions

La ministra va fer aquestes declaracions abans que entrin en vigor aranzels dels EUA per valor de 7.500 milions de dòlars (uns 6.900 milions d’euros) sobre béns espanyols, com el formatge fresc, les olives i l’oli d’oliva, entre d’altres, i altres productes de la Unió Europea (UE).

Segons l’Oficina del Representant de Comerç Exterior dels Estats Units (USTR, per les seves sigles en anglès), aquests gravàmens entraran en efecte a partir de les 00.01 hora local (04.01 GMT) del 18 d’octubre.  «No sembla un camí molt constructiu, peraixò espero que puguem evitar aquesta escalada de tensió», va comentar Calviño.

La ministra va argumentar que l’enfocament general de la UE és el d’«una economia molt oberta», motiu pel qual el bloc europeu prefereix trobar «maneres de cooperar en lloc de participar en una guerra comercial» contra els Estats Units.

Disputes comercials

Trump es va pronunciar sobre aquesta disputa comercial i va advertir a la UE que els Estats Units «no poden perdre» en una guerra comercial, tal com –segons ell– ha quedat demostrat en la seva pugna amb la Xina.

«[Amb la Xina] ha quedat demostrat que no podem perdre una guerra amb aranzels. [...] En el cas de la Unió Europea estem guanyant 7.500 milions. I Itàlia té un percentatge per pagar», va dir Trump dimecres en una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg italià, Sergio Mattarella, a la Casa Blanca.

Malgrat la tensió existent, Calviño va recordar quel’impacte macroeconòmic d’aquestes mesures proteccionistes contra els béns europeus «no és gaire rellevant». I va afegir: «Si només mirem els números, l’impacte des del punt de vista macroeconòmic no és gaire rellevant, però òbviament sí que hi haurà un impacte social que afectarà algunes regions en concret, igual que l’impacte als consumidors nord-americans».

Notícies relacionades

Entre les partides que afecten el sector espanyol destaquen diversos codis aranzelaris relatius a l’oli d’oliva, tant verge com d’altres varietats, i a les olives verdes desossades o farcides.

En total, el Govern espanyol ha calculat en 841 milions de dòlars (750 milions d’euros) l’impacte econòmic de la pujada d’aranzels, tot i que ha precisat que les quantitats no són fàcils de detallar i poden variar amb els dies perquè és «complicat», ja que els codis aranzelaris que els EUA apliquen «no són els mateixos» que els d’Espanya i la resta de la UE.