UN DIVORCI COMPLICAT

La UE i el Regne Unit aconsegueixen un acord per al 'brexit'

Els 27 caps d'Estat i de Govern de la UE avalen l'acord de divorci i confien en la ratificació per part del Parlament britànic

zentauroepp50348885 23 september 2019  us  new york  uk prime minister boris joh191011123752

zentauroepp50348885 23 september 2019 us new york uk prime minister boris joh191011123752 / Stefan Rousseau

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

El Regne Unit ja té un peu fora de la Unió Europea. Els 27 caps d’Estat i de Govern europeus han donat aquest dijous el seu aval polític unànime a l’acord de divorci pactat entre Londres i Brussel·les. Si no hi ha retards d’última hora, permetrà una sortida ordenada del club el pròxim 31 d’octubre. Malgrat la confiança expressada pel primer ministre britànic, Boris Johnson, la incògnita és si el líder dels conservadors aconseguirà prou vots perquè el Parlament de Westminster ratifiqui aquest dissabte l’acord de divorci.

«És just i equilibrat per a la UE i el Regne Unit. És una evidència del nostre compromís per trobar solucions», ha valorat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, després d’anunciar la fumata blanca. «És un excel·lent acord a punt del límit. Crec que és bo per a tots dos, raonable, un just resultat i reflecteix la molta feina que ha requerit per les dues parts», ha celebrat també el ’premier’ britànic en la seva primera i pot ser que última cimera europea.

Una conversa telefònica entre els dos dirigents ha desencallat el pacte que s’ha resistit diversos dies i que ha deixat freds molts dirigents europeus. «Personalment, el que sento avui és tristesa perquè en el meu cor sempre seré un ’remainer’ (partidari de seguir a la UE) i si volen tornar algun dia la nostra porta estarà oberta», ha indicat el president del Consell Europeu, Donald Tusk. «Lamento que el Regne Unit abandoni la UE però respecta la seva decisió. Sempre hi haurà un lloc a la taula si un dia decideixen tornar», ha coincidit l’irlandès Leo Varadkar, que espera «sincerament» que Westminster ratifiqui el text per poder començar a reconstruir la relació futura a partir de l’1 de novembre. 

Votació a Westminster

És el que desitja també Johnson, que confia a rebre prou vots malgrat el rebuig anunciat pel Partit Unionista de l’Ulster (DUP). «Garanteix que recuperarem el control sobre les nostres lleis, fronteres i diners i que podrem realitzar acords comercials. Confio que quan els meus col·legues al Parlament l’estudiïn hi votaran a favor» perquè «és la nostra oportunitat d’aconseguir el ’brexit’ i sortir de la UE l’1 de novembre», ha insistit.

Aquest és el gran escull al qual s’enfronten ara: la ratificació en una Cambra dels Comuns que ja ha tombat tres vegades l’anterior pacte amb Theresa May. Sense el seu vistiplau, el procediment de ratificació de l’acord de retirada quedarà bloquejat i es plantejaria la necessitat d’una nova pròrroga. «Ens ha dit que confia que té capacitat d’obtenir el vot», ha explicat el negociador europeu. «Vull pensar que té la majoria», ha dit amb prudència el president francès, Emmanuel Macron. Si l’obté, el següent pas serà la ratificació al Parlament Europeu, que també ha de donar llum verda. Els diplomàtics europeus creuen que hi ha prou temps per concloure el procés sempre que el Parlament britànic ho aprovi. Altrament, podria ser necessària una nova pròrroga i, si arriba una petició, Tusk ha anunciat que consultarà amb els estats membres. 

Quadratura del cercle

Notícies relacionades

En tot cas, el 95% del text és el mateix que l’aprovat amb May en el Govern. Concretament, l’única gran modificació correspon al Protocol per a Irlanda i el mecanisme per evitar una frontera dura a l’illa. Quadrar el cercle no ha sigut fàcil. «Havíem de reconciliar dos objectius: incloure una solució legalment operativa que evités una frontera dura i que protegís el mercat interior. I que Irlanda del Nord seguís en el territori duaner del Regne Unit. Les discussions en els últims dies han sigut difícils però hem complert i ho hem fet junts», ha dit el negociador europeu, Michel Barnier.

El pacte, impossible fins fa tan sols una setmana, s’ha consolidat sobre concessions i cessions importants per part dels dos blocs per respondre a una situació excepcional. «Teníem un quadrat i un cercle i havíem de convertir-los en un i ho hem aconseguit», ha resumit l’holandès Mark Rutte.

Temes:

Brexit