INCIDENT WASHINGTON-MOSCOU

Rússia intercepta tres diplomàtics dels EUA a prop de la ciutat on va esclatar un míssil radioactiu

Els tres detinguts tenien graus militars i han sigut acusats d'una falta administrativa

zentauroepp46362558 fet20  mosc   rusia   26 12 2018   el presidente ruso  vlad 191016204400

zentauroepp46362558 fet20 mosc rusia 26 12 2018 el presidente ruso vlad 191016204400 / ALEXANDER NEMENOV POOL

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

Nou incident que posa en relleu la tornada a les tensions geopolítiques del segle XX. Tres ciutadans nord-americans amb passaport diplomàtic han sigut interceptats al nord de Rússia a bord d’un tren en una regió pròxima al lloc on es va produir a l’estiu una misteriosa explosiómisteriosa explosió, probablement d’un míssil a propulsió nuclearque va suscitar pànic en les poblacions veïnes. 

L’incident es va produir el 14 d’octubre a les sis de la tardaa bord d’un comboi ferroviari que realitzava el trajecte entre les localitats de Nyonoksa i Severodvinsk, en les proximitats de l’estació de destinació. «En el moment de la comprovació dels documents, van ser identificats tres ciutadans estrangers», ha relatat a Interfax  Interfaxuna font pròxima que roman en l’anonimat. Es tractava de tres individus amb rang militar, en concret eren el capità de primer grau William Curtis Uitsitt, l’agregat militar Jerry Anthony Arriolai el tinent Dan D.C. Tots ells estan vinculats a lalegació nord-americana.

D’acord amb la versió russa, els tres es trobaven als voltants de Severodvinsk, una zona inclosa en la llista de territoris de la Federació Russa on els ciutadans estrangers necessiten un permís especial per poder circular. «No tenien els documents requerits per moure’s en aquesta ciutat», continua la font. Sense els papers en regla, els tres detinguts han sigut alliberats però se’ls ha advertit per haver violat la legislació russa i haver comès una falta administrativa.

El governador de la regió d’Arkhànguelsk ha evitat fer comentaris ja que les qüestions diplomàtiques queden fora de la seva jurisdicció, igual que la legació nord-americana.

Ensurt en tot el país

El 8 d’agost es va poder veure i sentir una potent explosió en una plataforma marina que va espantar els veïns i va inquietar tot el país. Com que no es podia amagar i després es va constatar que els nivells de radiació s’havien incrementat durant un lapse de temps, les autoritats russes van informar que la deflagració es va originar durant la prova de «nous armaments», en concret quan s’estava provant un «nou motor de propulsió líquida». Cinc científics i militars van perdre la vida, mentre que alguns dels ferits  presentaven símptomes de radiació i van ser tractats per metges als quals no se’ls n’havia advertit.  

Més tard, els experts van evocar la possibilitat que es tractés del supermíssil Burevestnik, anunciat pel president rus en una bel·licosa intervenció l’1 de març de l’any passat, capaç de volar a una altura inferior a l’escut antimíssils dels EUA i, per tant, capaç de superar-lo.      

Notícies relacionades