el futur d'europa

La presa de possessió de Von der Leyen s'ajorna almenys fins al desembre

L'Eurocambra reclama la presentació dels tres candidats a comissaris que falten per completar el procés i així aprovar la nova Comissió Europea

zentauroepp50430700 16 09 2019 handout   16 september 2019  france  strasbourg  191016184950

zentauroepp50430700 16 09 2019 handout 16 september 2019 france strasbourg 191016184950 / Genevieve Engel EU Parliament dp

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La conservadora alemanya Ursula von der Leyen haurà d’esperar per succeirJean-Claude Juncker al capdavant de la pròxima Comissió Europea, almenys fins a l’1 de desembre. El rebuig del Parlament Europeu a tres dels candidats a comissaris-d’Hongria, Romania i França- ha obligat a refer el calendari d’investidura del nou equip de comissaris i a l’alemanya a retardar els plans d’assumir les regnes del nou Executiu comunitari l’1 de novembre. 

Mentrestant serà el democristià luxemburguès qui continuarà dirigint l’Executiu comunitari a l’espera de concloure el procediment que ha complicat l’aterratge de Von der Leyen a Brussel·les. Per primera vegada l’Eurocambra ha tombat tres candidats de cop, un per cada un dels tres grans grups polítics que van sustentar l’acord que la va fer arribar el juliol passat a la direcció de la Comissió Europea. 

Els dos primers, la socialista romanesa Rovana Plumb (S&D) i el conservador hongarès Laszlo Trocsanyi (PPE), van caure durant la primera etapa del procediment, en l’examen previ de la comissió d’assumptes jurídics que va concloure que no eren aptes per al càrrec perquè hi havia conflicte d’interès. La tercera, la francesa Sylvie Goulard i candidata del president Emmanuel Macron, ho va fer després de dues audiències orals i un examen per escrit en què no va aclarir els dubtes dels grups polítics sobre els seus possibles conflictes d’interès i la seva integritat política. 

Noves nominacions

Notícies relacionades

Hongria és l’únic dels tres països que ja ha presentat substitut: l’ambaixador davant de la UE Olivér Várhely. Abans de la caiguda del Govern, la setmana passada, Romania va proposarDan Nica tot i que el futur Executiu podria revisar la decisió. Mentrestant, fonts diplomàtiques franceses han anunciat que Macron presentarà nou candidat després del Consell Europeu d’aquest dijous i divendres. «L’Eurocambra està disposada a votar a temps per permetre a la nova Comissió començar l’1 de desembre», ha anunciat el portaveu de la institució, Jaume Duch, després de la reunió de la conferència de presidents dels grups polítics. 

De moment, segons han explicat fonts de l’Eurocambra, no hi ha data d’investidura al calendari però perquè la presa de possessió es produeixi l’1 de desembre hauria de ser o bé en el miniple de l’11 i 12 de novembre o en el ple que arrenca el 25 de novembre a Estrasburg. Tot el que ha demanat l’Eurocambra és que hi hagi «un ràpid nomenament dels tres candidats», ha reclamat Duch.