EL DILEMA DEL REGNE UNIT

Johnson ensopega amb les objeccions dels unionistes en el seu esborrany per al 'brexit'

zentauroepp50189214 topshot   britain s prime minister boris johnson delivers hi191002225720

zentauroepp50189214 topshot britain s prime minister boris johnson delivers hi191002225720 / BEN STANSALL

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Boris Johnson no aconsegueix convèncer del seu nou pla per al ‘brexit’ els unionistes d’Irlanda del Nord. El primer ministre ha tornat a topar amb la mateixa pedra que va ensopegar la seva antecessora, Theresa May, el 2017. La història es repeteix. Sense rebutjar-lo de ple, els unionistes tenen serioses objeccions al projecte per substituir la salvaguarda a la frontera nord-irlandesa. La líder del Partit Unionista Democràtic (DUP), Arlene Foster, ha entrat i sortit els últims dos dies de la residència oficial de Downing Street, en unes discussions que continuen, de moment, sense fruit. El Govern no comptava amb poder tancar l’acord dimecres.

Notícies relacionades

Si Johnson no convenç el DUP no tindrà prou vots al Parlament. No tindrà els dels deu diputats unionistes, ni possiblement d’alguns dels més radicals euroescèptics. En una reunió amb els seus parlamentaris, Johnson va comparar la negociació amb la primera vegada que es va escalar l’Everest, «el cim és a prop, però cobert de boira».        

Amenaça terrorista

Si no hi ha acord, dissabte entra en acció l’anomenada llei Benn, que obliga a demanar un ajornament fins al 31 de gener. El ‘brexit’ pot malmetre l’Acord de Pau de Divendres Sant. Un portaveu del grup terrorista Nou IRA, va indicar a la cadena de televisió Channel 4 que qualsevol frontera després del ‘brexit’ serà un objectiu legítim a atacar.