tensió a l'àsia

La cap de govern de Hong Kong suspèn el seu discurs davant del Consell Legislatiu per les protestes de l'oposició

Van demanar la dimissió de Carrie Lamy, a qui van acusar de tenir «les mans tacades de sang»

zentauroepp50425110 pro democracy lawmakers  l  holding placards are held back b191016131034

zentauroepp50425110 pro democracy lawmakers l holding placards are held back b191016131034 / ED JONES

2
Es llegeix en minuts
Efe

El discurs de la cap del govern de Hong Kong, Carrie Lam, sobre l’Estat de la regió administrativa especial es va haver de suspendre per les protestes dels opositors, el bàndol pandemocràtic, que va acusar Lam de tenir «les mans tacades de sang». Els opositors, alguns d’ells amb pancartes de protesta, van interrompre Lam de manera contínua quan intentava pronunciar el discurs per anunciar noves polítiques, i la sessió a la seu del Consell Legislatiu hongkonguès va acabar per suspendre’s.

Entre les consignes corejades pels pandemòcrates, es van repetir les peticions de dimissió a Lam i les condemnes a la brutalitat policial contra els manifestants que han sortit en massa als carrers des del mes de juny passat. Finalment, Lam es va veure obligada a pronunciar el seu discurs en privat i a través d’un missatge en vídeo.

En un intent per calmar les protestes, la cap de l’Executiu local va anunciar que el seu gabinet encarregarà la construcció de 10.000 vivendes provisionals –en els pròxims tres anys en terra públic o llogat a immobiliàries–, que es posarien a disposició dels ciutadans que estiguin en llista d’espera per optar a vivenda de protecció oficial.

Processos de venda

Segons Lam, el desorbitat preu de la vivenda a la regió administrativa especial seria una de les causes originàries de les protestes a Hong Kong, així que també va anunciar una relaxació en les restriccions de les hipoteques, en especial per als qui optin a compra per primera vegada. La cap del Govern va assegurar que també es concediran ajuts al lloguer i que s’acceleraran els processos de venda de la vivenda de protecció oficial.

La reacció a aquest anunci es va fer notar immediatament a la Borsa de Hong Kong, on la immensa majoria de les empreses immobiliàries que allà cotitzen van disparar els seus beneficis.

El discurs de Lam no va comptar amb cap anunci de reformes en matèria política ni va cedir a cap de les quatre demandes que els manifestants esperen aconseguir: una amnistia als arrestats, una investigació independent sobre brutalitat policial, la revocació del terme ‘revolta’ per a les protestes del 12 de juny i la introducció de sufragi universal en l’elecció del cap de l’Executiu.

El 4 de setembre, Lam va anunciar l’única concessió feta, de moment, al moviment prodemocràtic: la retirada de la polèmica proposada de llei d’extradició que hauria permès que Pequín accedís a «fugitius» refugiats en territori hongkonguès per jutjar-los a terra xinès, sota un sistema judicial sense garanties.

Llei d’extradició

«Malgrat el moment turbulent i les incommensurables dificultats que passa Hong Kong, crec que mentre ens adherim al principi d’‘Un país, dos sistemes’, podrem sortir del sot», va dir Lam, amb referència a la fórmula per la qual l’excolònia britànica manté una sèrie de llibertats inimaginables a la Xina continental.

Notícies relacionades

Les protestes, que es van convertir en massives al juny arran de l’esmentada proposta de llei d’extradició, han canviat fins a convertir-se en un moviment que busca una millora dels mecanismes democràtics que regeixen Hong Kong i una oposició a l’autoritarisme de Pequín.

No obstant, alguns manifestants han optat per tàctiques més radicals que la protesta pacífica i els enfrontaments violents amb la policia són habituals.

Temes:

Xina Hong Kong