CRISI POLÍTICA ALS EUA

Hunter Biden deixa el seu càrrec en una empresa xinesa davant de l'assetjament dels republicans

El fill del candidat demòcrata Joe Biden anuncia també que no treballarà per a companyies estrangeres si el seu pare conquista la presidència dels EUA

zentauroepp50400121 file photo  democratic 2020 u s  presidential candidate and 191014191342

zentauroepp50400121 file photo democratic 2020 u s presidential candidate and 191014191342 / Mary Schwalm

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Hunter Biden ha renunciat a la seva posició com a director de la junta directiva d’un fons d’inversió xinès mesos després d’haver-se desvinculat d’una empresa gasística ucraïnesa, i ha anunciat que no tornarà a treballar per a empreses estrangeres si el seu pare conquista la Casa Blanca el novembre del 2020. Hunter és fill del vicepresident i candidat demòcrata a la presidència, Joe Biden, així com un dels personatges centrals enl’escàndol d’Ucraïna que ha posat en marxa al Congrés el procés per destituir el president Donald Trump.  La polèmica va prendre forma després que es revelessin les pressions de Trump al president ucraïnès perquè investigués els negocis de Hunter al país eslau, mentre el seu pare dirigia la política ucraïnesa de l’Administració Obama. 

Hunter s’ha convertit en un clar llast per a la campanya de Biden, que a tota hora ha defensat la innocència del seu fill, malgrat els aparents conflictes d’interès en què tots dos van incórrer. El 2014, el fill va ser contractat per formar part de la junta directiva de Busrisma Holdings, la companyia gasística més gran privada d’Ucraïna, propietat de l’oligarca Mikola Zlochevski, just el mateix mes en què el seu pare va reclamar a les autoritats ucraïneses que augmentessin la producció de gas natural. Hunter no tenia experiència en el sector, però segons algunes informacions va passar a cobrar 50.000 dòlars mensuals per la seva presència en la junta executiva de Burisma, que hauria servit a la companyia per guanyar influència en els cercles de poder occidentals. Anteriorment, Hunter, que té un passatd’addicció a l’alcohol i la cocaïna, havia treballat com a lobbista.

Falta de proves

Notícies relacionades

Però no va ser aquesta la línia argumental utilitzada per Trump per exigir la investigació del seu principal rival polític. El president afirma que Biden va forçar la destitució del fiscal general ucraïnès Viktor Shokin per frenar una investigació per corrupció contra Burisma. Fins ara, no obstant, no hi ha cap prova que sostingui les presumptes irregularitats de Hunter. Les autoritats ucraïneses han afirmat que aquesta investigació estava inactiva. I Biden ha mantingut que va demanar el cap de Shokin perquè era massa tou amb la corrupció, una opinió que compartienl’FMI  i la Unió Europea

Hunter es va desvincular de Burisma a començaments d’any, quan el seu pare va llançar la seva candidatura, però continuava dirigint la junta directiva de BHR, un fons de ‘private equity’ xinès amb vincles amb al Govern de Pequín. Trump ha acusat Hunter sense cap prova d’haver-se emportat 1.500 milions de dòlars del negoci xinès, tot i que els seus advocats afirmen que no ha cobrat fins ara ni un sol cèntim i que deixarà la companyia el 31 d’octubre. També s’ha compromès «a no servir en consells d’empreses estrangeres ni a representar els seus interessos» si el seu pare arriba a la Casa Blanca el 2020.