el futur d'europa

Johnson reitera la sortida de la UE el 31 d'octubre en un polèmic 'Discurs de la Reina'

L'oposició condemna la presentació d'un programa legislatiu que qualifica de «xarada»

zentauroepp50396464 britain s queen elizabeth ii rides with her son britain s pr191014130003

zentauroepp50396464 britain s queen elizabeth ii rides with her son britain s pr191014130003 / ISABEL INFANTES

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Elisabet II va inaugurar dilluns un nou curs legislatiu del Parlament britànic que serà impossible complir. En el solemne ‘Discurs de la reina’, qualificat de «xarada» per l’oposició, la nonagenària sobirana va enumerar les 26 lleis proposades pel Govern de Boris Johnson, amb el ‘brexit’ i la sortida del Regne Unit el 31 d’octubre com a prioritat absoluta. Però el futur del Govern no es juga a Londres, sinó a Brussel·les, amb la recerca d’un compromís per assolir un acord que no acaba de veure la llum al final del túnel. Si dissabte no hi ha un acord ratificat a la Cambra dels Comuns, la llei obliga el primer ministre a demanar una ampliació, que molts consideren ja inevitable.

Propaganda electoral

En aquestes incertes circumstàncies, Johnson va decidir seguir endavant i va posar en boca de la monarca una nova normativa per a la immigració i una suggeridora agenda casolana, sota la sospita de provar de captar vots en unes eleccions generals que es podrien celebrar en qüestió de setmanes. Això és precisament el que desitja el mateix primer ministre, que no disposa de majoria per poder governar i pot veure rebutjat en votació el seu programa legislatiu, una cosa que no ha ocorregut en gairebé 100 anys. El que ha anunciat Sa Majestat, amb la cinematogràfica posada en escena d’una ocasió tan rellevant, seria paper mullat. «Propaganda electoral del partit Conservador», «truc polític» i «una farsa», segons el líder laborista Jeremy Corbyn.

‘Brexit’, la prioritat 

La primera proposta anunciada per Elisabet II va ser l’esperada. «La prioritat del meu govern sempre ha sigut assegurar que el Regne Unit deixa la Unió Europea el 31 d’octubre. La intenció del meu govern és treballar en una nova relació amb els socis de la Unió Europea, basada en el lliure comerç i en una cooperació amistosa». Una vegada culminat el ‘brexit’, hi haurà noves lleis d’immigració, donant per acabada la lliure circulació per als ciutadans de la Unió Europea. S’introduirà un sistema de punts per limitar l’entrada de treballadors amb baixa qualificació laboral. Johnson va assegurar que es legislarà per protegir els drets dels ciutadans de la UE que resideixen al Regne Unit.

En l’àmbit nacional, el primer ministre es compromet a reforçar l’ordre públic amb sentències més dures, per acabar amb els delictes violents i restaurar la confiança en el sistema penal de justícia. Les penes seran més grans per als estrangers que violin les ordres de deportació. Promeses també de més inversions en la sanitat pública (NHS), transports, infraestructura i medi ambient. Hi haurà a més una nova definició legal de la violència domèstica, que inclourà els abusos econòmics, emocionals i la coerció.

El millor lloc del món

El debat posterior als Comuns no tenia més sentit, quan el que tothom es pregunta en realitat era si hi haurà acord sobre el ‘brexit’ i eleccions abans de menjar el gall dindi per Nadal. Johnson va reiterar que el Regne Unit marxarà el 31 d’octubre, moment en què s’obrirà «una de nova era de prosperitat per a tot el país».  Una societat «oberta, global, un Regne Unit de lliure comerç, amb salaris alts i baixos impostos». Un país que serà «el millor lloc per invertir, per començar una empresa» i «sense ser xovinista, el millor lloc del món».  Corbyn li va advertir que les eleccions estan a la cantonada i seran ells els que les guanyin. «El pròxim ‘Discurs de la Reina’ serà laborista», va declarar, aprofitant per recordar les bases ja conegudes del que serà el seu programa electoral.

Desitjos i realitat

Johnson confia que el Consell Europeu, de dijous i divendres, aprovi l’acord de sortida de la UE. En cas de ser així, el presentarà a votació en la sessió d’urgència del Parlament convocada per a dissabte. Malgrat que els comptes no surten a l’hora de sumar recolzaments, Johnson espera que els diputats aprovin el pla, que en tres ocasions van rebutjar amb Theresa May. En aquest cas es tramitaria llei urgentment i el Regne Unit seria fora a final de mes.  Però per descomptat res està decidit i el que ocorri pot ser molt diferent dels desitjos del primer ministre.

Notícies relacionades

El pes de la corona 

La reina va trencar amb la tradició al presidir l’obertura del parlament sense portar la impressionant Imperial Crown, símbol de l’autoritat del monarca. La tradicional corona, que té 2.868 diamants, 273 perles, 17 safirs i 17 maragdes, difícil de portar, pesa més d’un quilo i aquesta seria la raó per la qual Elisabet II, cada vegada més fràgil, va decidir substituir-la per una diadema més lleugera del rei Jordi IV, que data de 1821.