ELECCIONS PRESIDENCIALS ARGENTINES

Fernández i Macri es van creuar fort en el primer debat televisat

L'aspirant peronista, ampli favorit a les enquestes, va responsabilitzar l'actual Govern de la pobresa i l'endeutament

Els comicis se celebraran el 27 d'octubre i s'espera un altre debat entre els contendents

Argentina’s presidential candidate Alberto Fernandez participates in the presidential debate ahead of the October 27 presidential election, at the Litoral University in Santa Fe, Argentina October 13, 2019. REUTERS/Agustin Marcarian

Argentina’s presidential candidate Alberto Fernandez participates in the presidential debate ahead of the October 27 presidential election, at the Litoral University in Santa Fe, Argentina October 13, 2019. REUTERS/Agustin Marcarian / AGUSTIN MARCARIAN (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«Jo em pensava que parlaríem seriosament, però el president continua dient disbarats». Alberto Fernández no va tenir objeccions a descarregar sobre l’esquena d’un atribolat Mauricio Macri les responsabilitats de la nova crisi argentina. El primer debat entre els candidats que es presentaran en les presidencials del 27 d’octubre va tenir com a vencedor l’aspirant peronista segons les impressions dels analistes. A l’actual mandatari li va costar explicar per què entregarà el comandament amb gairebé un 40% de pobres, un nou cicle recessiu, l’endeutament extern més gran dut a terme per un Govern en menys de tres anys i una altra onada d’argentins que volen anar-se’n perquè no aguaiten un futur.

A més de Macri i Fernández, ampli favorit a les enquestes, van participar de les discussions Nicolás del Caño (esquerra), José Luis Espert i Juan José Gómez Centurión (dretes) i Roberto Lavagna (centre). Però l’atenció dels televidents va estar posada en el que es deien i replicaven els dos primers competidors.

«Fa quatre anys hi va haver un altre debat. Algú va mentir molt i un altre va dir la veritat. El que va mentir és avui president. El que va dir la veritat està assegut a primera fila. Jo vinc a dir-los la veritat», va dir Fernández en reconeixement a Daniel Scioli, el peronista que el 2015 va perdre per menys de dos punts les eleccions davant un Macri que llavors va prometre erradicar la pobresa i una «pluja d’inversions» i a més va dir que era «fàcil» reduir la inflació a un dígit. Macri va admetre haver-se equivocat en els seus auguris i va assenyalar que quatre anys és poc temps per resoldre problemes estructurals de l’economia. 

Macri va reivindicar la manera en què l’Argentina ha recompost les seves relacions amb Washington i l’acord de lliure comerç subscrit entre el Mercosur i la UE i que ha de ser ratificada per les dues parts. «La globalització no ens obliga a estar de genolls. Podem entrar al món dignament, dempeus.  S’ha de tornar a unir l’Amèrica Llatina. Des d’aquest lloc, podem discutir amb la Unió Europea com s’arriba a un acord. Veig que França o Àustria diuen que no ho aprovaran. No li tinc por a l’obertura, però el que no permetré és que destrueixi la indústria», li va respondre el seu principal contrincant qui, d’acord amb els últims sondejos li treu 20 punts d’avantatge. El cap d’Estat intenta reduir aquesta bretxa en el marc d’una campanya batejada «Sí, es pot».

LA QÜESTIÓ VENEÇOLANA

«L’expresidenta [Cristina] Kirchner va condecorar amb l’Ordre de San Martín el dictador [Nicolás] Maduro. En això no hi pot haver dobles discursos: o s’està amb la dictadura o amb la democràcia. I la neutralitat és avalar la dictadura», va dir Macri, convençut que l’angoixant situació a Veneçuela pot guanyar-li vots. Fernández va ser cap de ministres de Cristina i el seu difunt marit, Néstor Kirchner. En el marc d’aquestes funcions va tenir relacions amb Hugo Chávez i el mateix Maduro, llavors legislador i ministre d’Exteriors. Quan li va tocar el torn de fixar la seva actitud va dir: «no vull eludir el tema Veneçuela. Vull que els veneçolans resolguin el problema de Veneçuela i no intervenir-hi. ¿El president està preparant la ruptura de relacions? Espero que cap soldat argentí acabi a Veneçuela». 

 EL DEUTE I L’FMI

Notícies relacionades

Fernández no va dubtar a incomodar a tota hora Macri i l’opinió dels analistes és que ho va aconseguir la majoria de les vegades sense deixar de recórrer en alguns casos en la ironia. Quan el mandatari va fer una referència a les millores pressupostàries en la salut i l’educació, el peronista li va preguntar a quin país vivia, recordant a més dels successius ajustaments la pèrdua de rang ministerial de l’àrea sanitària. «El pressupost en Ciència va caure un 43%, president».

Com era de suposar, Fernández va fer referència al cost social de l’endeutament extern dut a terme pel Govern i l’acord amb el Fons Monetari Internacional (FMI). L’aspirant del Front de Todos que porta Cristina Kirchner com a aspirant a la vicepresidenta va sostenir: «Dels 39.000 milions de dòlars se’n van escapar 30.000. Se’ls van emportar els seus amics, president, i algun dia haurà d’explicar a l’Argentina on se’n van anar aquests dòlars. Aquests dòlars no estan en ponts ni en vivendes, se’ls van emportar els seus amics, president, ja és hora que deixi de mentir-nos». Va recordar a més que el 2015 el pes del deute extern representava el 37% del PIB i en l’actualitat és del 100%.