GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Trump ordena la retirada de totes les seves tropes del nord de Síria

El president dels EUA suggereix «deixar que altres entrin a lluitar per un bàndol o l'altre»

El mandatari insisteix en la possibilitat de sancionar Turquia i ni tan sols esmenta EI

JL30- TAMPA (FL, EEUU), 14/03/2016.- El empresario estadounidense Donald Trump, el favorito en la carrera por la candidatura republicana a la Casa Blanca, habla en el Centro de Convensiones de Tampa, a unos 450 kilómetros de Miami, Florida, durante una parada de campaña hoy, lunes 14 de marzo de 2016. Trump reiteró durante el acto que construirá un muro para separar a EE.UU. de México, mientras en el exterior un grupo de personas protestaba con carteles que pedían no incitar al odio. EFE/JIM LO SCALZO

JL30- TAMPA (FL, EEUU), 14/03/2016.- El empresario estadounidense Donald Trump, el favorito en la carrera por la candidatura republicana a la Casa Blanca, habla en el Centro de Convensiones de Tampa, a unos 450 kilómetros de Miami, Florida, durante una parada de campaña hoy, lunes 14 de marzo de 2016. Trump reiteró durante el acto que construirá un muro para separar a EE.UU. de México, mientras en el exterior un grupo de personas protestaba con carteles que pedían no incitar al odio. EFE/JIM LO SCALZO / JIM LO SCALZO (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha ordenat la retirada de totes les tropes nord-americanesdesplegades alnord de Síria, les que encara quedaven a la zona, un contingent de prop de 1.000 militars. Així ho ha confirmat aquest diumenge el secretari de Defensa, Mark Esper, que fa dos dies, davant elmunt de crítiques a Trump, assegurava que els EUA «no estan abandonant a les forces aliades kurdes».

La decisió d’una «retirada deliberada», segons ha explicat Esper a la CBS, la va adoptar Trump dissabte a la nit després de converses amb el seu equip de seguretat nacional davant els senyals que Turquia té pensat estendre el seu atac «més al sud del que estava planejat originalment i cap a l’oest» i que les Forces Democràtiques Sirianes estan «buscant un acord» amb el Govern de Damasc i Rússia per llançar una contraofensiva.

Notícies relacionades

«Tenim forces nord-americanes probablement atrapades entre dos exèrcits oposats que avancen i és una situació insostenible», ha dit Esper. Altres fonts anònimes de l’Administració deixen oberta la possibilitat que les tropes es traslladin a zones més segures al sud com la base de Tanf, que s’ha pensat mantenir oberta.

Trump, que la setmana passada va donar carta blanca a l’ofensiva turca, ha fet servir Twitter per defensar com a «molt intel·ligent» la seva decisió. En una sèrie de missatges també ha suggerit «deixar que altres entrin a lluitar d’una banda o de l’altra» i ha recordat que hi ha la possibilitat d’imposar sancions a Turquia. Ni una paraula sobre Estat Islàmic.