EL DILEMA BRITÀNIC

La UE i Londres intensifiquen les negociacions per desbloquejar el 'brexit'

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, diu haver rebut «senyals prometedors» que l'acord és possible

El negociador en cap de la UE, Michel Barnier, confirma que les «discussions tècniques» continuaran durant tot el cap de setmana

zentauroepp50348885 23 september 2019  us  new york  uk prime minister boris joh191011123752

zentauroepp50348885 23 september 2019 us new york uk prime minister boris joh191011123752 / Stefan Rousseau

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

«El ‘brexit’ és com pujar una muntanya. Necessitem vigilància, determinació i paciència», ha resumit eloqüentment aquest divendres el negociador cap de la UE, Michel Barnier, a la sortida de la seva reunió amb el secretari d’Estat britànic, Steve Barclay. La trobada no ha servit per desembussar el ‘brexit’ni per concretar la fórmula que permeti una sortida ordenada del Regne Unit el 31 d’octubre, però sí ha tornat una certa esperança almaldecap polític més gran de la UE i ha establert les bases per intensificar els contactes abans de la cimera del 17 i 18 d’octubre.

«Intensificarem les discussions tècniques amb el Regne Unit durant els pròxims dies amb esperit constructiu i continuaré informant el Parlament Europeu i els estats membres. La Unió Europea farà tot el possible per un acord en línia amb els nostres principis», ha anunciat el polític francès després d’informar els 27 ambaixadors permanents de la UE del resultat de la trobada.

La Unió Europea havia donat de termini a Londres fins aquest divendres 11 d’octubre per presentar noves propostes. «Fa una setmana li vaig dir (a Boris Johnson) que si no hi havia propostes per a avui anunciaria públicament que no hi ha més oportunitats per a un acord en el pròxim Consell Europeu», ha explicat des de Nicòsia el president del Consell Europeu, Donald Tusk. Aquest ultimàtum no s’ha produït. 

«Senyals prometedors»

El motiu: el gir inesperat durant la trobada de dijous entre el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, i el seu homòleg britànic, Boris Johnson, que ha permès insuflar noves il·lusions a una negociació que al principi de la setmana semblava a punt d’esclatar. Els dos dirigents van emetre un comunicat en el qual asseguraven «veure un camí cap a un possible acord», cosa que ha ofert, segons Tusk, «senyals prometedors» sobre un possible acord. 

Notícies relacionades

La reunió de dues hores d’aquest divendres entre Barnier i Barclay, que les dues parts han definit com a «constructiva», ha confirmat que la UE no es rendeix i que encara hi ha un petit marge per a un acord. «Hi ha elements que permeten continuar els esforços per buscar un resultat positiu», han valorat fonts diplomàtiques després d’autoritzar Barnier a intensificar les negociacions. «Cal utilitzar qualsevol oportunitat, per petita que sigui» perquè «un ‘brexit’ sense acord mai serà l’elecció de la UE», ha afirmat Tusk.

La intenció dels dos equips és celebrar discussions tècniques durant tot el cap de setmana i fer un balanç dilluns, abans del Consell d’Afers Generals de dimarts que servirà per preparar la cimera de finals de setmana. La UE, en tot cas, avisa que la seva posició no ha canviat: «Hi ha d’haver una solució legalment operativa que eviti una frontera dura a l’illa d’Irlanda, que protegeixi l’economia de tota l’illa i l’Acord de Divendres Sant, i que salvaguardi la integritat del mercat únic», ha assenyalat la Comissió Europea en un comunicat.