GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Les famílies dels ostatges dels EUA assassinats a Síria rebutgen la retirada ordenada per Trump

Els pares de James Foley i Steven Sotloff critiquen que s'abandonin els aliats kurds i temen que la decisió permeti a Estat Islàmic reagrupar-se

zentauroepp50331274 ras al ein  syrian arab republic   10 10 2019   kurdish peop191011115726

zentauroepp50331274 ras al ein syrian arab republic 10 10 2019 kurdish peop191011115726 / STRINGER

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Diane Foley, i Art i Shirley Sotloff, pares de James Foley i Steven Sotloff respectivament, dos dels ostatges assassinats per Estat Islàmic (EI) el 2014, han criticat durament, en un article d’opinió publicat a ‘The Washington Post’ la retirada de les tropes nord-americanes de Síria ordenada pel president Donald Trump. Els signants mostren la seva inquietud per les conseqüències que l’esmentada decisió podria tenir en la lluita global contra el terror, i condemnen amb duresa que s’abandoni a la seva sort uns aliats crucials en la recent derrota d’EI al país àrab.

«EI prospera en aquest caos. El mes passat, Al Bagdadi va fer una crida als seus seguidors per alliberar els presoners que hi ha a Síria; amb les tropes dels EUA abandonant els seus ports i les Forces Democràtiques Sirianes (la milícia encapçalada pels kurds) enfrontant-se a una invasió turca, ¿qui garantirà que els combatents d’EI i les seves famílies no s’escapen?», asseguren inquietats.

Titular en to de prec

Notícies relacionades

El text està encapçalat per un titular en to de prec –«Els nostres fills van ser assassinats per Estat Islàmic; no permetin que els presoners d’EI siguin alliberats»– i es mostra escèptic respecte a la possibilitat que Turquia, en el cas de materialitzar la conquesta del territori, pugui garantir que els reclusos quedin en lloc ben custodiat, després que el president Recep Tayyip Erdogan amenacés d’enviar milions de refugiats sirians a Europa. «Mentre [Erdogan] ha promès posar els combatents d’EI sota custòdia turca, les seves paraules han despertat incertesa, probablement de manera voluntària, sobre el destí dels presos», recorden els autors del text.

Abans d’implorar al president Trump que reverteixi la seva decisió, els Sotloff i els Foley remarquen que si la retirada acaba materialitzant-se, els EUA estarien enviant un missatge al món que «és procedent abandonar els nostres aliats, ignorar el patiment dels innocents i segrestar i assassinar nord-americans a l’estranger amb total impunitat».