DISCUTIDA MESURA DE PREVENCIÓ

Una apagada afecta unes 800.000 persones al nord de Califòrnia

L'elèctrica PG&E deixa sense subministrament els seus clients davant el temporal de vent i calor, que augmenta el risc d'incendi

zentauroepp46568923 internacional california incendio paradise   reportaje de pa190122165817

zentauroepp46568923 internacional california incendio paradise reportaje de pa190122165817

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El nord de Califòrnia es queda a les fosques. Més de 800.000 clients de la companyia Pacific Gas and Electric Co (PG&E) fa que estan sense electricitat des de dimecres, quan l’empresa va decidir retirar-la per minimitzar el risc d’incendi durant el temporal de vent sec i calor. La PG&E va ser responsable dels dos incendis més mortífers en la història del país que van tenir lloc durant l’any passat.

«Per protegir la seguretat pública, la PG&E ha desconnectat l’energia a causa de vents rafegosos i condicions seques, combinat amb un risc més gran d’incendi”, va anunciar la companyia a la seva pàgina web abans de l’apagada. L’empresa advertia als ciutadans que es preparessin per al tall d’electricitat, ja que podria durar «més de 48 hores». En molts dels municipis, s’avisa que aquesta situació pot durar fins dimarts.

Aquesta dràstica decisió, qualificada d’«històrica» pels californians, busca la prevenció en una regió constantment fuetejada pels incendis. Durant els dos últims anys, més d’un centenar de persones han perdut la vida per grans focs a l’estat de Califòrnia. Com a mínim 18 d’aquestes tragèdies es van originar per fallades de la infraestructura elèctrica de la PG&E.

El malson de Paradise 

L’estat encara no oblida el novembre passat, quan la ciutat de Paradise cremava per un foc provocat per una de les línies elèctriques de la PG&E, que es va endur 85 vides. L’octubre del 2017 més de 250 focs van fuetejar el nord de Califòrnia, i van arrasar 100.000 hectàrees i van deixar 44 morts al seu pas. L’origen també va ser un llampec en les infraestructures de la mateixa companyia. Després d’aquestes investigacions, la PG&E es va declarar en fallida al gener per aproximadament 30.000 milions de dòlars en danys potencials interposats per més de 750 demandes judicials.

Notícies relacionades

Els més de 800.000 clients que s’estan veient afectats per l’apagada representen milions de californians, entre els quals es troben els habitants del comtat vinícola de Napa o el barri més car de l’estat, Palo Alto, a Silicon Valley. Més de 100.000 nens no han pogut anar a l’escola i la majoria de les universitats han cancel·lat les classes per a aquesta setmana. La població ha utilitzat les xarxes socials per criticar la falta d’informació per part de la companyia, la pàgina web de la qual va caure dimarts després de fer-se pública l’apagada. «No pots intentar evitar un desastre creant-ne un altre i no tenir conseqüències», es queixava el polític James Gore de Somora.

Califòrnia mostra el cansament de veure’s devorada pel foc durant tot l’any i sentir-se atrapada al no poder escapar-se de les grapes monopolístiques de la PG&E. Una xarxa elèctrica antiquada en mans d’una sola empresa posa en perill una població que, en la seva gran majoria, viu completament integrada amb la naturalesa.