Dos morts i diversos ferits a Alemanya en un tiroteig prop d'una sinagoga

Un dels dos sospitosos de l'atac ha sigut detingut per la policia i el govern dona per fet que es tracta d'un atemptat antisemita amb un possible rerefons ultradretà

el neonazi que ataco la sinagoga en alemania retransmitio en directo su accion / periodico

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Caos i terror a Halle, a l’est d’Alemanya. Aquest dimecres dues persones han sigut assassinades a prop de la sinagoga del districte de Paulus quan almenys un home ha obert foc amb «múltiples trets» contra elles. El tiroteig també ha deixat dos ferits, una dona i un home que estan sent operats d’urgència a l’hospital.

Després de l’atac, els sospitosos han fugit immediatament per separat amb dos vehicles. Poc després, la policia ha confirmat la detenció d’un dels dos quan anava per l’autopista en un taxi. Segons ha avançat ‘Der Spiegel’ es tracta de Stephan B., un alemany de 27 anys. La investigació ha tingut accés a una càmera que l’home portava en un casc i en què es veu com dispara a una persona a prop del cementiri jueu de la ciutat i a una altra a prop de la sinagoga. El Govern té indicis per pensar que l’atac està lligat a l’extrema dreta.

La policia busca un altre home armat que segueix en parador desconegut i ha demanat als ciutadans d’aquesta localitat que es «quedin a casa o que busquin un lloc segur».  «Podem assumir que es tracta d’un atac antisemita», ha comentat Horst Seehofer, ministre federal d’Interior.

Atac antisemita

Tot i que la informació encara és molt escassa i es desconeixen els motius de l’atac, diversos testimonis han assegurat a la premsa local que un dels assaltants anava vestit amb un uniforme militar de combat i armat amb «diversos dispositius», fet que s’ha confirmat després gràcies a unes imatges impactants en què se’l veu obrint foc en ple carrer. «És difícil descriure el que ha passat avui», ha comentat Holger Stahlknecht, ministre de l’Interior de Saxònia-Anhalt.

Segons el ‘Bild’, l’autor hauria utilitzat una arma automàtica per matar una dona i hauria fugit en direcció a Leipzig. Tot i que no ho ha confirmat, la policia de Baviera ha assegurat que s’està «preparant» per a la possible arribada de l’altre assaltant al seu territori. El tabloide afegeix que l’home també hauria llançat una granada de mà al cementiri jueu, un fet que no ha sigut confirmat.

Vigilar les sinagogues

Després de donar-se a conèixer l’atac la fiscalia federal d’Alemanya ha assumit la investigació del que podria ser un atemptat de caràcter antisemita. Davant el temor que hi hagi rèpliques a ciutats del país com Colònia, Hamburg o Dortmund han reforçat la ja present vigilància policial a sinagogues i altres centres jueus.

Notícies relacionades

L’atac s’ha produït el dia del Yom Kippur, la festivitat jueva en què els seus feligresos demanen perdó. «Hem de prendre totes les mesures contra l’antisemitisme al nostre país», ha remarcat Heiko Maas, ministre federal de Justícia.

El tiroteig s’ha produït a mig matí al carrer Humboldt, als voltants d’un temple jueu. Tot i així, es desconeix si hi ha relació directa entre l’atac i la sinagoga i si es tracta d’un atemptat de caràcter antisemita. Halle es troba a l’estat de Saxònia-Anhalt, 70 quilòmetres al sud-oest de Berlín.