POLÍTICA MIGRATÒRIA

Macron obre la porta a un sistema de quotes per a la immigració professional

El president francès situa la immigració al centre del debat polític per jugar al terreny de Marine Le Pen

zentauroepp50292385 french president emmanuel macron attends a meeting with euro191007201530

zentauroepp50292385 french president emmanuel macron attends a meeting with euro191007201530 / POOL

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

En els dos últims anys el flux migratori ha descendit i som lluny de la crisi de refugiats que va portar més d’un milió de persones a Europa el 2015, però el Govern francès considera que el seu sistema d’asil està «saturat» perquè França s’enfronta a un moviment migratori «secundari».

El 2018 França va rebre 123.000 sol·licituds d’asil, un 22% més que un any abans, mentre que a la resta d’Europa les demandes van baixar un 10%, segons les dades que ha donat aquest dilluns el primer ministre francès, Edouard Philippe, en l’obertura d’un debat sense vot sobre política migratòria celebrat a l’Assemblea Nacional.

La iniciativa del debat parteix del president i obeeix a una clara estratègia electoral. Sense més oposició que la de Marine Le Pen en la carrera per optar novament a l’Elisi el 2022, Emmanuel Macron no vol que el tema migratori sigui, com fins ara, un terreny exclusiu de la ultradreta i per això ha demanat al Govern entrar de ple en l’assumpte.

Un tema tabú

La qüestió –tabú en un país que associa el racisme als discursos sobre immigració– divideix els diputats de La Republique en Marche (LREM) i preludia un nou enduriment de la política migratòria després del text aprovat a finals del 2018 que restringeix la llei d’asil.

El primer ministre s’ha limitat aquest dilluns a esbossar unes orientacions generals, i obrir la porta a l’establiment de quotes «per nacionalitat o sector professional» i revisar els ajuts mèdics als sol·licitants d’asil. «França ha d’atendre tots els que es troben al seu territori, però no ha de ser ni més ni menys atractiva que els seus veïns», ha avisat.

Populisme d’Estat

L’oposició es mou entre l’escepticisme de la dreta i l’hostilitat de l’esquerra. El número u del Partit Socialista, Olivier Faure, ha alertat contra les temptacions d’«un populisme d’Estat», i el líder de França Insubmisa, Jean Luc Mélenchon, ha acusat Macron d’«atiar les brases de la immigració». «Posa en circulació la por, la desconfiança. Ha triat fer de l’immigrant el boc expiatori».

Notícies relacionades

La presidenta de Reagrupament Nacional (antic Front Nacional), Marine Le Pen, va desplegar el seu discurs clàssic al parlar d’una immigració «anàrquica» i «massiva» que amenaça la vida dels francesos i va reclamar al Govern un referèndum.

Les associacions de defensa d’emigrants critiquen un debat organitzat sobre postulats que jutgen erronis i denuncien una instrumentalització política de la qüestió.