CRISI POLÍTICA AL REGNE UNIT

Les converses sobre el 'brexit', en punt mort

Johnson no viatjarà aquesta setmana a les capitals europees per defensar la seva proposta

undefined49693201 in this image released by the house of commons  britain s pr190903235134

undefined49693201 in this image released by the house of commons britain s pr190903235134 / Jessica Taylor

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La possibilitat d’un acord sobre el ‘brexit’ abans de la cimera de mandataris europeus de la setmana que ve a Brussel·les s’esfuma. No hi ha negociació en marxa entre el Regne Unit i la Unió Europea. Tampoc el primer ministre, Boris Johnson, té previst viatjar aquesta setmana a les principals capitals europees, com va confirmar el seu portaveu. No hi ha res de què parlar, llevat que Johnson modifiqui la seva proposta. Fa falta «realisme i claredat», va ser el veredicte del ministre d’Exteriors d’Holanda, Stef Blok, després de reunir-se amb l’encarregat britànic per al ‘brexit’, Stephen Barclay. Sense acord d’última hora a la vista, la lliura esterlina va tornar a caure dilluns.  

El pla britànic no és acceptable per a Brussel·les en els termes actuals. Els «punts problemàtics» han de ser modificats.  Els més importants es refereixen als controls a la frontera d’Irlanda, com a alternativa a la salvaguarda. Però Johnson demana a la UE que expliqui en detall quins són aquests punts. «Si hi ha dificultats amb alguna de les propostes que hem presentat, llavors, entrem en els detalls i discutim-los», va declarar la premsa durant la visita a un hospital.

Demanda desestimada 

Notícies relacionades

Johnson repeteix que el Regne Unit deixarà la UE el 31 d’octubre i que no hi haurà nou ajornament. La llei aprovada al Parlament, l’anomenada ‘llei Benn’, l’obliga, tanmateix, a demanar-ne una ampliació si el 19 d’octubre no hi ha acord. En un document presentat divendres passat en un tribunal d’Escòcia, el primer ministre es comprometia a complir aquesta llei. Els demandants volien que el jutge Pentland determinés quines responsabilitats personals recaurien sobre Johnson si no acatava la normativa. El magistrat va desestimar la demanda perquè no la considera «necessària ni apropiada».

El jutge dona per fet que el primer ministre complirà la llei, ja que els seus advocats han donat «garanties inequívoques» que ho farà. No obstant, va advertir que si Johnson no ho fes, podria «malmetre la confiança mútua» que existeix entre els tribunals i els polítics. Els demandants, diversos grups d’activistes anti-‘brexit’, han recorregut la resolució.