Un altre incendi a l'Amazònia

Un parc amb pintures de fa 11.000 anys, amenaçat per les flames al Brasil

El foc s'acosta al recinte de Monte Alegre, a l'estat amazònic de Pará, on es troben les pintures rupestres

L'episodi va tenir lloc en coincidència amb les denúncies del papa Francesc dels desastres ambientals al Brasil

brasil-incendio-monte-alegre

brasil-incendio-monte-alegre

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Els dos episodis van tenir lloc gairebé alhora malgrat estar separats per una gran distància. Al Vaticà, el papa Francesc va inaugurar el Sínode de l’Amazones i va dir 13 vegades la paraula «foc». En unes ocasions, el va esmentar en termes positius («el foc és la calor de Déu que atreu»), però alhora va parlar dels «interessos destructors» de les flames per fer referència al desastre ambiental al Brasil. Gairebé al moment en què el pontífex formulava aquestes observacions començava a escampar-se el fum amb la notícia d’un nou incendi al parc de Monte Alegre, a l’estat amazònic de Pará. Les alarmes es van encendre immediatament perquè corren perill unes pintures rupestres que daten d’11.000 anys.

El Govern d’aquest estat del nord brasiler de Pará va informar que al voltant de cent bombers han sigut traslladats al lloc per reforçar el combat contra les flames, l’origen de les quals encara no ha pogut ser establert. No obstant, els mitjans de premsa especulaven diumenge a la nit que estaria relacionat amb una intensa sequera que afecta aquesta zona des de fa setmanes.

El parc de Monte Alegre, situat al mig d’una extensa àrea de protecció ambiental, atresora 15 llocs arqueològics de gran valor i pintures i gravats registrats en enormes roques. Els estudiosos creuen que van ser fets fa uns 11.000 anys i constitueixen la prova de l’existència d’antigues civilitzacions en aquesta regió.

El foc es va estendre per dos flancs del parc i al principi va amenaçar la Sierra de la Luna, que té grans murs de contenció rocosos en els quals les pintures rupestres s’estenen al llarg d’uns 200 metres. En aquest lloc, les flames ja havien sigut controlades durant el matí d’aquest diumenge, sense que es registressin danys a les pintures, almenys en les primeres observacions fetes pels experts. No obstant, un altre incendi encara mantenia sota amenaça l’anomenada Piedra del Sol, un altre mur de contenció rocós que guarda també nombroses d’aquestes pintures, fins i tot les que estan més ben preservades. Els bombers enfrontaven alguns problemes per combatre el foc a causa de les dificultats pròpies del terreny.

L’Institut de Desenvolupament Forestal i Biodiversitat de l’Estat de Pará (Ideflor-bio), responsable pel manteniment del parc i dels llocs arqueològics, va manifestar la seva confiança que les pintures rupestres no seran afectades per les flames perquè, van assenyalar,  els vents bufaven en sentit contrari.

EL BALANÇ DELS ALTRES INCENDIS

Notícies relacionades

Tot i que els successos de Monte Alegre no tenen la matriu de la desforestació causant del recent desastre ambiental no van faltar els mitjans brasilers que van provar de connectar-los. La relació entre el foc i el patrimoni històric és, a més, funesta al Brasil recent: el 2 de setembre del 2018 va quedar reduït a cendres el Museu Nacional de Rio de Janeiro. 

D’acord amb recents informacions oficials, l’Amazònia brasilera va tenir entre el gener i el setembre d’aquest any 66.700 brots d’incendis. Es tracta la tercera xifra més alta de l’última dècada. En comparació amb l’any passat, l’augment va ser del 42%. 

Temes:

Incendis Brasil