CRISI POLÍTICA ALS EUA

Fox News i Trump, la simbiosi perfecta

La cadena està en el nucli del vibrant i conspiranoic ecosistema mediàtic conservador que alimenta i retroalimenta el president i els seus seguidors

zentauroepp50272511 internacional  sean hannity  fox  donald trump191006172859

zentauroepp50272511 internacional sean hannity fox donald trump191006172859

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El 1970, un any després que Richard Nixon arribés a la presidència dels Estats Units, la seva Casa Blanca va preparar un memoràndum titulat «Posar el Partit Republicà a les notícies». «La gent és gandula. Amb la televisió simplement t’asseus, veus, escoltes. Pensen per tu», es llegia al document. En una còpia recuperada per The Intercept, es llegeixen també les anotacions que va fer Roger Ailes, en aquell temps assessor extern de Nixon. «Molt bona idea», «excel·lent», «caldria expandir-la», va escriure.

Ni Nixon ni Ailes van arribar a temps. El mandatari va haver de dimitir el 1974 i Ailes no fundaria Fox News amb Rupert Murdoch fins a 1996. Avui, no obstant, un altre president republicà enfrontat a un possible ‘impeachment’ es beneficia de la culminació d’aquella idea, eix d’una agressiva estratègia conservadora que també ha tingut èxit a expandir-se en laboratoris d’idees, fundacions i acadèmies i en la judicatura.

Nucli d’un ecosistema

Fox News, des del 2002 el canal de notícies per cable més vist als EUA, 2,1 milions d’espectadors a ‘prime time’, és en un país polaritzat el nucli d’un vibrant ecosistema mediàtic conservador indispensable per entendre el sòlid suport a Trump entre les seves bases, el paper cada vegada més dominant i difícil de combatre de desinformació i teories conspiradores i l’aïllacionista radicalització del Partit Republicà.

D’aquest ecosistema en formen part, per citar alguns noms destacats, l’estrella de ràdio Rush LimbaughMark LevinBreitbart newsInfowarsThe Washington TimesAmerican ThinkerThe Federalist, el fòrum 4Chan, el blog d’extrema dreta Gateway Pundit i altres publicacions digitals extremistes com Daily Wire, Big League Politics o Liberty Beacon. I amb ells, però sobretot amb Fox, viu una simbiosi gairebé perfecta Trump, que va començar la seva carrera política recolzat en la mentida que Barack Obama no havia nascut als EUA i el menyspreu del qual a la majoria de la premsa el porta a dir frases com la que va pronunciar al juliol: «No us creieu les escombraries que veieu. El que veieu i llegiu no és el que està passant».

Gallina o ou

Fa una excepció gairebé sempre en el cas de Fox News, la cobertura del qual li és aclaparadorament favorable. És la cadena que veu cada dia, matí i nit, a la qual ha concedit un terç de totes les seves entrevistes i de qui més contingut comparteix (només la setmana següent a l’anunci d’investigació de l’‘impeachment’, per exemple, de Fox News o Fox Business provenien 22 dels 29 vídeos que va penjar a Twitter).

Notícies relacionades

El canal és també gallina o ou en la seva tendència a donar pàbul a conspiracions. Fox News, per exemple, entrava en l’estratègia de Rudoph Giuliani per disseminar informació sobre les suposades i no provades accions corruptes de Joe Biden a Ucraïna. A l’abril van dedicar-hi 12 segments. El presentador estrella de la cadena, Sean Hannity, que té línia directa amb Trump, va abordar la qüestió en set programes. Després d’un d’ells, el president va retuitejar.

No han faltat atacs i amenaces de Trump a la cadena, especialment quan alguns dels seus periodistes i presentadors han fet simples exercicis d’objectivitat plantejant la gravetat de les acusacions o quan s’ha convidat veus crítiques. I ja hi ha qui analitza cada aparent esquerda al canal amb intensitat. Només si cau el mur de contenció de Fox News, pensen, hi ha opció que caigui el dels republicans a Capitol Hill.