PRÒXIM ORIENT

Almenys 19 morts en les protestes populars a l'Iraq

Tercer dia de manifestacions contra el Govern contra la corrupció i l'atur i per demanar millors serveis

protestas violentas y su represion causan un muerto y 200 heridos en bagdad irak / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys 19 persones han mort i més de 800 han resultat ferides el tercer dia de protestes a l’Iraq contra la corrupció i per reclamar millors serveis bàsics al país. Malgrat la dramàtica situació, a la capital es mantenen almenys dos focus de protestes malgrat el toc de queda imposat, informa la governamental Comissió de Drets Humans de l’Iraq.

Les mobilitzacions no es debiliten a Bagdad malgrat els trets efectuats per la policia i representen una veritable prova per al Govern d’Adel Abdel Mahdi, que compleix el seu primer any de mandat a finals de mes.

Segons el membre de la comissió Ali al Bayati, entre els ferits figuren més de 80 membres de les forces de seguretat i hi ha almenys 132 detinguts en el marc d’unes protestes que van començar dimarts per mostrar la repulsa popular contra la situació de corrupció i atur, així com per demanar millors serveis públics, com electricitat i aigua potable.

Problemes econòmics

En alguns casos, els manifestants van acabar corejant lemes que demanaven directament la caiguda del Govern d’Adel Abdel Mahdi, format fa un any amb un perfil tecnòcrata per fer front als apressants problemes econòmics que pateix l’Iraq després d’anys de conflicte i una estesa corrupció.

Malgrat que les autoritats han imposat el toc de queda i han restringit l’accés a internet a la capital, aquest dijous es continuen registrant manifestacions en almenys dos punts, un d’ells la plaça Al Tayaran, adjacent a Tahrir, on dimarts es van produir les primeres manifestacions i aquest dimecres ja estava assetjada per les forces de seguretat. Una segona protesta s’ha registrat a la plaça d’Al Julani, al centre de Bagdad, segons un comandament policial.

Preocupació

Aquest és el tercer dia consecutiu d’unes protestes que dimarts i dimecres van derivar en xocs entre els participants i les forces de seguretat, que van respondre amb trets a l’aire, canons d’aigua i gas lacrimogen al llançament de pedres i ampolles buides. 

Notícies relacionades

La coalició liderada pels Estats Units que lluita contra el grup gihadista Estat Islàmic (EI) a l’Iraq va asseverar que segueix el desenvolupament de les protestes i va cridar les parts a «reduir les tensions» i «rebutjar la violència».

El portaveu de l’aliança, coronel Myles B. Caggins III, va mostrar preocupació en un comunicat per les víctimes registrades en les files dels manifestants i entre les forces de seguretat.

Temes:

Iraq