CRISI A L'EXCOLÒNIA

Hong Kong prohibirà als manifestants portar màscara

El Govern dona més poder a la policia per reprimir les manifestacions que es prolonguen durant quatre mesos

zentauroepp50136653 riot police officers clash with anti government protesters d190930103449

zentauroepp50136653 riot police officers clash with anti government protesters d190930103449 / ATHIT PERAWONGMETHA

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Hong Kong prohibirà les màscares durant les protestes públiques per facilitar la identificació dels vàndals i la seva detenció. La mesura, anunciada per diferents mitjans, pretén embridar l’escalada violenta d’uns desordres enquistats que ja han complert quatre mesos. Els activistes s’han esforçat des de l’inici a ocultar el seu rostre per eludir les penes per disturbis que arriben fins a 10 anys de presó, ja fos amb màscares, paraigua o destrossant les càmeres de vídeo situades al carrer, centres comercials, parades de metro o aeroport.

El Govern recorrerà a una antiga llei colonial britànica del 1922 que no s’ha utilitzat des de les violentes mobilitzacions de cèl·lules maoistes de 1967 i que faculta el cap executiu a aprovar regulacions «que consideri necessàries per a l’interès públic». Les fonts citades pel mig local 'South China Morning Post’ asseguren que serà d’aplicació immediata i que la violència de l’1 d’octubre passat ha forçat el Govern a prendre decisions més dures. La jornada, que va coincidir amb el Dia Nacional de la Xina, va deixar més d’un centenar de ferits, 35 dels quals policies. Els agents van utilitzar 1.400 cartutxos de gas lacrimogen, 900 bales de goma i van disparar sis vegades amb foc real. Un tret va impactar a l’espatlla en un noi de 18 anys quan atacava un agent amb una barra de ferro.

Com en altres països

La prohibició de màscares no és una mesura original. La legislació d’una quinzena de països del primer món, com els Estats Units, el Canadà, Alemanya o França, la contemplen. El Canadà preveu des del 2013 penes de fins a 10 anys de presó als qui les portin durant disturbis de carrer o manifestacions il·legals.

Notícies relacionades

Les escenes d’anarquia, que van incloure les quotidianes destrosses de diverses parades de metro i comerços regentats per ciutadans xinesos, van empènyer partits polítics i organitzacions policials a exigir una actuació més resolta contra els activistes. Amplis sectors a l’excolònia han demanat que s’apliqui la llei de seguretat o el toc de queda però el Govern tem els efectes devastadors que suposaria en la reputació de centre financer global. L’enfonsament de l’economia, amb el turisme i les vendes minoristes en els seus mínims, han incrementat la pressió sobre el Govern illenc.

Les protestes van néixer quatre mesos enrere contra una llei d’extradició que ja ha sigut enterrada. Pequín ha delegat la gestió en Carrie Lam, la cap executiva de Hong Kong, que ha reconegut en converses privades la seva falta de recursos per tornar la pau a l’illa.

Temes:

Xina Hong Kong