enrenou a la casa blanca

Amenaces, conspiracions i guerra civil: la resposta de Trump a l''impeachment'

El president dels EUA afirma que el procés de destitució és un «cop d'Estat» per subvertir la sobirania popular i en el seu discurs hi ha aparents incitacions a la violència

trump explota contra los democratas y los medios por posible juicio politico / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Poques persones han sigut tan influents en la vida de Donald Trump com Roy Cohn, l’advocat que va representar el magnat als anys setanta, quan va traslladar a la Gran Poma el negoci immobiliari aixecat pel seu pare a la perifèria novaiorquesa. Mà dreta del senador McCarthy durant la ’caça de bruixes’ contra el comunisme, Cohn va fer de la demagògia, els atacs i la propagació de tota classe de teories conspiradores les senyes d’identitat del seu treball. Trump no va tardar a fer seves aquelles tàctiques,utilitzades ara en la seva resposta al procés de destitució al qual s’enfronta al Congrés. Un agressiu contraatac que ha fet sonar les alarmes en alguns sectors del país per les seves aparents incitacions a la violència

Amb l’ajuda dels republicans, que en gran manera han tancat files entorn del seu líder, el president s’ha llançat a desacreditar la denúncia anònima que va posar en marxa el cas i presentar la maniobra demòcrata com un cop encobert i cuinat des de les clavegueres de l’Estat. Una narrativa que ha anat acompanyada d’amenaces cap a l’informant i els demòcrates al capdavant de l’‘impeachment’  o les invocacions gens subtils a una guerra civil. «Si els demòcrates tenen èxit a apartar el president del càrrec, provocaran una fractura semblant a una guerra civil de la qual la nació mai es recuperarà», va retuitejar Trump diumenge reproduint unes paraules del pastor baptista Robert Jeffress.

Allistar a les bases

Des que el procés es va posar en marxa amb la investigació d’‘impeachment’, Trump ha tuitejat compulsivament a les xarxes socials, presentant-se com la víctima innocent d’una vasta conspiració per subvertir el resultat electoral del 2016. Una teoria que està utilitzant per allistar a les seves bases de cara a les eleccions i la batalla política que s’acosta. «He arribat a la conclusió del que està passant no és un ‘impeachment’, sinó un cop, que aspira a treure-li el poder al poble, les seves llibertats, la seva Segona Esmena, la seva religió, l’Exèrcit, el mur fronterer i els drets que Déu ha concedit als ciutadans», va escriure dimarts després que la presidenta del Comitè Nacional Republicà invoqués també el «cop» per referir-se a l’‘impeachment’.

Els seus aliats no deixen d’insistir que la denúncia de l’informant que va destapar el cas i va establir les bases per investigar el president per les seves gestions a Ucraïna no és més que l’últim estratagema dels poders ocults de l’Estat per acabar amb ell. Una càbala que inclouria la intel·ligència, la diplomàcia o l’aparell de seguretat. «No hi ha dubte que l’informant és un agent de l’Estat profund», va dir diumenge Stephen Miller, un dels assessors de la Casa Blanca. Aquesta mateixa teoria conspiradora la comparteixen nombrosos legisladors republicans, segons el senador demòcrata, Chris Murphy. «Creuen que hi ha un grup a cada racó del Govern dedicat a carregar-se Trump». 

El president ha respost sense contemplacions. Ha dit que l’informant és «gairebé un espia» que «va falsificar» el contingut de la seva polèmica conversa amb el president ucraïnès, malgrat que coincideix fil per randa amb la transcripció parcial que va oferir la Casa Blanca, i ha suggerit que hauria de ser jutjat per traïció i castigat amb la pena de mort. Recepta molt similar que ha prescrit contra Adam Schiff, el president demòcrata del Comitè Judicial de la Cambra baixa, encarregat de presentar els ‘càrrecs’ que serviran per formalitzar el judici polític contra el republicà. «¿Arrest per traïció?», va tuitejar Trump fa uns dies. 

Sense gabinet de crisi

Notícies relacionades

Tant l’advocat de l’informant com els demòcrates l’han acusat d’incitar a la violència contra els seus. «El president no s’adona de com són de perilloses les seves afirmacions», ha dit Nancy Pelosi. D’altres en el seu partit s’han deixat arrossegar per la retòrica incendiària. «L’‘impeachment’ no és suficient per a Trump. Ha d’acabar a la presó en confinament solitari», va afirmar la diputada Maxine Waters

Entre els republicans hi ha certa preocupació per la falta de coordinació en la resposta al procés de destitució. A diferència del que va fer Bill Clinton el 1998, no s’ha creat un gabinet de crisi a la Casa Blanca per orquestrar un contraatac legal. Tant Trump com la seva campanya o els conservadors del Congrés estan actuant com a versos lliures. Hi ha confluència en els missatges, però falta una estratègia concertada. «No estic segur que la Casa Blanca estigui preparada per a això», va dir recentment a NPR, Chris Ruddy, conseller delegat de la cadena Newsmax i assessor informal del president.