PRÒXIM ORIENT

L'ONU reclama prudència a la policia iraquiana després de la mort de dos manifestants

El president del Govern i les forces de seguretat culpen dels fets «sabotejadors»

Milers de persones protesten contra la inoperància dels serveis públics i l'alt atur

protestas violentas y su represion causan un muerto y 200 heridos en bagdad irak / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’ONU i el president iraquià han instat les forces de seguretat que rebaixin la intensitat després de la mort el dia anterior de dos manifestants al país, sinistres dels quals el mandatari i les forces de seguretat van culpar els «sabotejadors». Dimarts, per primera vegada des de l’establiment del govern d’Adel Abdel Mahdi, fa gairebé un any, més de mil manifestants es van reunir a Bagdad i a diverses ciutats del sud.

Aquesta protesta social no té precedents, ja que no va néixer a la crida d’un partit o un líder religiós, sinó que va reunir persones insatisfetes que protesten contra la inoperància dels serveis públics, així com contra l’atur galopant, entre altres aspectes.

Les manifestacions es van dispersar per la força, primer amb canons d’aigua, gasos lacrimògens i bales de goma. Després, a la capital, les sirenes de la policia van sonar durant hores en tot el centre, on es troba la plaça Tahrir, processons tradicionals de sortida. Dos manifestants van morir i 200 van resultar ferits, la gran majoria civils, segons funcionaris de salut.

Reformes

A la nit, mentre els familiars d’un dels manifestants assassinats a Bagdad l’enterraven al seu veïnat de la ciutat de Sadr, agitant la fortalesa xiïta, el portaveu del Ministeri de l’Interior, Saad Maan, va denunciar «sabotejadors» que buscaven «estendre la violència».

Notícies relacionades

Poc després, el president Barham Saleh va respondre a Twitter que «protestar pacíficament» era «un dret constitucional». «I la policia és allà per protegir els drets dels ciutadans», va dir. «Els nostres joves volen reformes i feina, és el nostre deure satisfer aquestes demandes legítimes», va escriure Saleh novament.

Per la seva banda, la representant de l’ONU a l’Iraq, Jeanine Hennis-Plasschaert, va dir estar «molt preocupada» i va instar «les autoritats a moderar» l’actuació policial. La Comissió de Drets Humans del Parlament ha denunciat una «repressió» que constitueix «una falta» i de la qual «les autoritats seran responsables». El cap del Parlament va demanar una investigació, igual com Muqtada al-Sadr, un líder xiïta molt influent que s’ha convertit en referent de la lluita contra la corrupció.