PRÒXIM ORIENT

Comença la vista a Netanyahu per tres casos de corrupció

El primer ministre podria ser acusat de suborn, frau i abús de confiança

El dirigent no compareix i s'aboca en intensificar els contactes per formar govern

zentauroepp50164766 file photo  israeli prime minister benjamin netanyahu arrive191002120709

zentauroepp50164766 file photo israeli prime minister benjamin netanyahu arrive191002120709 / RONEN ZVULUN

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba

La vista sobre els tres casos de corrupció en què està presumptament implicat el primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu, ha començat aquest dimecres a les dependències del Ministeri de Justícia, a la zona aquest de Jerusalem, la part de la ciutat ocupada per Israel.

Els advocats de Netanyahu han arribat puntuals a la cita i s’han mostrat confiats que aconseguiran demostrar la innocència del seu client, que no els ha acompanyat en la primera compareixença.

Mentre se celebra la vista, el cap del Govern israelià té previst reunir-se amb els líders de les forces polítiques aliades a la seva, el Likud, per tractar el tema de la formació d’un nou Executiu, que sembla totalment encallada.

Ni pacte ni clemència

Ram Caspi, un dels advocats de Netanyahu, ha dit als periodistes congregats a l’entrada de l’edifici del ministeri de Justícia que el primer ministre no sol·licitarà clemència ni arribarà a un pacte amb la fiscalia pel qual es reconegui culpable a canvi que el rebaixin la possible sentència.

«Tinc confiança total i plena en el sistema legal i en la justícia. No tinc dubtes que el fiscal general prendrà les seves decisions de manera apropiada i professional», ha declarat Caspi. El lletrat considera que hi ha «bases sòlides» per revertir les acusacions contra Netanyahu, al qual podria imputar-se per suborn, frau i abús de confiança.

Amit Hadad, un altre dels advocats del primer ministre, ha assenyalat que la defensa presentarà noves proves durant la vista, que s’estendrà durant quatre dies no consecutius, fins dilluns que ve, la vigília del Yom Kipur (Dia de l’Expiació per als jueus). «Estem segurs que quan acabem, no hi haurà més opció que tancar el cas», ha afirmat Hadad, segons la cadena de televisió israeliana Kan.

Recolzament

Al costat de l’entrada al Ministeri de Justícia, un grup de manifestants mostrava el seu recolzament al fiscal general, Avijai Mandelblit, amb pancartes en les quals es llegia: «La veritat i la llei parlaran, hem vingut a donar-te suport en la teva lluita contra la corrupció». El fiscal podria acusar formalment Netanyahu pels delictes de suborn, frau i abús de confiança.

Se sospita que, entre el 2012 i el 2017 el primer ministre va fer diversos favors al gegant de la telefonia israeliana Bezeq, controlat per l’empresari Shaul Elovitch, a canvi que el popular digital de notícies Walla, que també depèn d’Elovitch, oferís una cobertura favorable a Netanyahu i la seva dona, Sara.

Se sospita així mateix que Netanyahu va acceptar luxosos regals de dos milionaris per a ell i la seva família per valor de fins a un milió de xéquels (uns 260.000 euros). Els obsequis haurien sigut viatges, joies, cigars i xampany francès. A canvi, el primer ministre els hauria fet favors com aprovar una llei que limita els impostos per a israelians que tornin de l’estranger. Netanyahu admet haver rebut regals, però assegura que els hi van fer a canvi de res, per amistat.

Procés durant anys

Una altra de les investigacions és si Netanyahu va intentar pactar amb Arnon Mozes, editor del principal diari de pagament d’Israel, el Yediot Aharonot, una cobertura més positiva sobre ell i la seva família a canvi de danyar la distribució del diari rival, el gratuït Israel Hayom.

La vista de Netanyahu, que nega totes les acusacions, es prolongarà fins a la setmana que ve i es dividirà en quatre sessions. El fiscal pot tardar entre dos i quatre mesos a anunciar si l’acusa o no, però fonts de la fiscalia van assenyalar mitjans israelians que la fiscalia té previst emetre una decisió abans que acabi el 2019. Si hi hagués judici, podria durar anys.

Negociacions

Tot i que l’acusin formalment, Netanyahu no estarà obligat a dimitir mentre sigui primer ministre. Ell assegura que és innocent i que ho demostrarà. Precisament per conservar el seu càrrec, Netanyahu ha estat negociant amb Gantz la formació d’un govern d’unitat en el qual els dos facin torns al capdavant de l’executiu, però no van arribar a un acord sobre quin d’ells ocuparia abans el lloc de primer ministre.

Les eleccions del 17 de setembre van donar la victòria a la coalició centrista Blau i Banc, liderada per l’excap de l’Estat major Benny Gantz, per 33 escons, només un més que el partit de Netanyahu, el Likud, principal formació de la dreta israeliana.

Cap dels dos té prou diputats per aconseguir la majoria necessària de 61 al Parlament, de 120 escons. El president d’Israel, Reuven Rivlin, va donar el mandat de formar govern a Netanyahu i va cridar les dues formacions a establir un executiu d’unitat, però fins ara, les negociacions no han avançat.

Notícies relacionades

Netanyahu i Gantz havien de reunir-se aquest dimecres, però el líder de Blau i Blanc va cancel·lar la cita la vigília. Blau i Blanc no descarta reunir-se amb el Likud d’aquí uns dies, però podria ser que Netanyahu torni avui mateix a Rivlin el mandat que li va atorgar per intentar formar govern.