DIA NACIONAL DEL PAÍS ASIÀTIC

Sense coloms, drons ni internet a Pequín

Pequín blinda el centre urbà per assegurar-se l'èxit de la cerimònia

zentauroepp50162146 spectators wave chinese flags as military vehicles carrying 191001091140

zentauroepp50162146 spectators wave chinese flags as military vehicles carrying 191001091140 / Mark Schiefelbein

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Qualsevol que hagi viscut prou temps aPequín pot calcular la magnitud d’un esdeveniment per les incomoditats de les vigílies. El d’aquest dimarts serà elefantíac. Els pequinesos han encadenat asprors al carrer i a internet durant les últimes setmanes. Els laments arriben de la comunitat estrangera; als locals cap mesura els sembla excessiva si està en joc que l’orgia patriòtica de la seva festa nacional acabi en èxit. Els fastos empetitiran els que quatre anys enrere van commemorar el 70è aniversari de la rendició japonesa. S’espera el lluïment de la seva soldadesca, un discurs presidencial i focs artificials.

La gran muralla cibernètica, normalment un formatge de gruyère, és inexpugnable. Els censors s’han esforçat a tombar tots els programes amb què la resta de l’any naveguem amb certa facilitat. Fins i tot li va semblar «exagerat» a Hu Xijin, editor del diari ultranacionalista Global Times. «Aquest país no és fràgil. Suggereixo que la societat tingui més accés a leswebs estrangeres, cosa que beneficiarà la fortalesa i maduresa del’opinió pública xinesa, la investigació científica, les comunicacions externes i els interessos nacionals», va dir en xarxes socials. És el més assenyat que se li ha sentit a Hu i potser per això va esborrar el missatge minuts després.

El centre de la capital s’ha consagrat a la desfilada. L’Estadi dels Treballadors, seu del Beijing Guoan, ha sigut fortificat amb unes tanques blaves que oculten la variada maquinària militar, els seus carrers d’accés han sigut tallats i els clubs on la joventut dilapida les nits amb música eixordadora i alcohol millorable acumulen setmanes tancats. Convé evitar aquests dies la caravana d’autobusos que traslladen elsmilers de voluntaris després dels seus assajos perquè el seu pas pot suposar mitja hora d’espera abans que els agents et permetin travessar el carrer. Algunes estacions de metro també han sigut clausurades i els taxis refusen les destinacions cèntriques.

Frugalitat hongkonguesa

El llistat de prohibicions alterna clàssics com tot el que vola (drons, pilotes d’aire o coloms) amb novetats com que automobilistes i motoristes es proveeixin personalment del dipòsit. També s’han tancat les fàbriques del cinturó urbà per assegurar-se el cel blau pintat amb rodet de les grans ocasions. Els pequinesos anhelaven en els anys de plom qualsevol esdeveniment internacional per disfrutar d’aire respirable durant uns dies; avui, amb molts deures mediambientals complerts, persisteixen les prohibicions més per inèrcia que per necessitat.

Notícies relacionades

Les banderes vermelles a les façanes, els arranjaments florals amb l’ubic 70 en parcs i els cartells amb victorioses llegendes confereixen un saludable aire festiu a Pequín. Serà una desfilada del poble, pel poble i per al poble, però sense el poble. L’espectacle a la plaça de Tiananmen compta amb 30.000 invitacions per a «destacats membres del partit i treballadors i funcionaris modèlics».

L’esplendor pequinesa contrasta amb la frugalitat hongkonguesaL’illa ha cancel·lat els focs artificials i dissenyat una celebració «modesta però solemne» en un estadi blindat per policies per defensar-se de les anunciades envestides dels activistes. No és descartable que aquest espectacle robi el focus global al que ha planejat Pequín durant mesos.

Temes:

Xina Hong Kong