EL NOU EXECUTIU DE LA UE

Von der Leyen reclama a Hongria i Romania dos nous candidats a comissari

L'Eurocambra força la presidenta electa de la Comissió Europea a buscar alternatives després de ser declarats «no aptes»

zentauroepp49929632 strasbourg  france   19 09 2019   eu commission president de190919214148

zentauroepp49929632 strasbourg france 19 09 2019 eu commission president de190919214148 / PATRICK SEEGER

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

¿Quants candidats a comissaris acabaran a la lona després de les audiències públiques que han arrencat aquest dilluns a Brussel·les? La pregunta recorre com la pólvora des de fa dies els passadissos del Parlament Europeu, però, de moment, n’hi ha dos que no podran ni presentar-se a aquest examen oral per presumptes «conflictes d’interès» que els fan no aptes per al càrrec. Es tracta de la candidata romanesa Rovana Plumb (Transports) i l’hongarès Laszlo Trócsányi (Ampliació), sobre qui el Parlament Europeu ha aconseguit imposar la seva postura. La presidenta electa de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ja ha demanat «que els reemplacin ràpidament» a Bucarest i Budapest.

Tant Plumb com Trócsánsyi, que han arremès contra la decisió, ja van ser vetats dijous passat per la comissió d’assumptes jurídics de l’Eurocambra. Aquest dilluns, i malgrat l’enuig d’alguns dels seus membres, aquesta comissió ha tornat a votar per segona vegada amb l’objectiu d’aclarir els dubtes i oferir al president del Parlament, David Sassoli, un dictamen més rotund. Segons fonts del seu entorn, la recomanació realitzada la setmana passada no era prou clara i Sassoli va demanar aclariments.

Per això la segona votació que ha acabat amb el mateix resultat: ni la socialista romanesa ni el conservador hongarès són aptes per exercir com a comissaris europeus. Plumb ha caigut per 13 a 7 mentre que Trócsányi ho ha fet 12 a 9. «La decisió de la nostra comissió d’assumptes jurídics és final. No acceptarem cap pressió per fer marxa enrere, malgrat les resistències d’última hora dels comissaris i la reobertura escandalosa del vot. El resultat és irrevocable», ha advertit l’eurodiputada de França Insumisa, Manon Aubry, després d’aquesta segona votació.

Calendari ajustat

Amb aquesta decisió per escrit, Sassoli ha remès la recomanació de veto del Parlament Europeu a Von der Leyen, que s’ha posat contacte amb el primer ministre d’Hongria, Víktor Orban, i de Romania, Viorica Dancila. «Està en contacte amb els primers ministres de Romania i Hongria perquè hi hagi una proposta de substitució ràpida», han confirmat des de l’Executiu comunitari.

Notícies relacionades

Segons fonts europees, la successora de Jean-Claude Juncker ja va iniciar la setmana passada els contactes preliminars amb els dos governs, després de conèixer el resultat de la primera votació. Von der Leyen és conscient que el temps apressa ja que la presa de possessió de la nova Comissió Europea està prevista per a l’1 de novembre i que la votació de l’escola de comissaris en el ple del Parlament Europeu està anunciada per al23 d’octubre.

D’aquí la urgència de rebre noves alternatives. Un dels noms suggerits per Orban per substituir Trócsányi seria el de l’actual ambaixador hongarès davant de la UE, Oliver Várhelyi. La Comissió Europea no ha confirmat si el seu nom és sobre la taula, però abans de convertir-se en candidat oficial hauria de superar una primera entrevista amb la presidenta electa i el seu nom hauria de ser aprovat pel Consell.