EL REGNE UNIT EN EL DILEMA

Johnson prepara mesures per esmorteir l'impacte d'un 'brexit' dur

El ministre de Finances del Govern britànic promet «una significativa resposta» sense entrar en detalls

El 'premier' nega que tingués una conducta improcedent amb dues dones periodistes fa dues dècades

Manchester (United Kingdom), 30/09/2019.- Britain’s Prime Minister Boris Johnson attends the Conservative Party Conference in Manchester, Britain, 30 September 2019. The Conservative Party Conference runs from 29 September to 02 October 2019. (Reino Unido) EFE/EPA/NEIL HALL

Manchester (United Kingdom), 30/09/2019.- Britain’s Prime Minister Boris Johnson attends the Conservative Party Conference in Manchester, Britain, 30 September 2019. The Conservative Party Conference runs from 29 September to 02 October 2019. (Reino Unido) EFE/EPA/NEIL HALL / NEIL HALL (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El ministre de Finances del Govern britànic, Sajid Javid, va prometre a Manchester «una significativa resposta» econòmica per mitigar l’impacte d’un possible brexit Javid no va entrar en detalls, però l’Executiu podria optar per reduir els impostos si la situació ho requerís. El dirigent va assegurar als delegats que assisteixen a la conferència del Partit Conservador, que, «el brexit acord», malgrat la llei votada pels diputats a Westminster que obliga el primer ministre a demanar una ampliació de tres mesos a Brussel·les en cas que el 19 d’octubre no s’hagi aconseguit un acord.

Javid afirma que els britànics se’n van com sigui, però al mateix temps que el Govern complirà la llei. La contradicció desencadena constants cavil·lacions sobre el possible truc que farà servir Boris Johnson per burlar-se de l’oposició.

Rumors

Els rumors circulen a tota velocitat, a propòsit del que pot passar les pròximes setmanes. El primer ministre potser acaba escrivint una carta a Brussel·les demanant l’ampliació del termini fins a finals de gener, però deixant-li clar que es veu forçat pelParlament, i ell no la desitja, amb l’esperança que la Unió Europea, rebutgi el nou ajornament. D’altres creuen que Johnson pot arribar a decretar mesures excepcionals d’emergència, davant del perill de disturbis als carrers, temor exagerat al qual ha al·ludit en diverses ocasions. Una altra opció seria dimitir, la qual cosa de moment ha descartat.

Els disposats a impedir el brexit sense acord potser tornin de nou a enfrontar-se amb el Govern al Tribunal Suprem. Dominic Grieve, l’antic Fiscal General i un dels 21 tories expulsats del partit, va advertir que, si Johnson mira d’ignorar la llei, «la reina, en última instància pot cessar-lo». Al Parlament de Westminster les forces de l’oposició no van arribar dilluns a un acord i no s’espera per a aquesta setmana la presentació d’un vot de censura contra Johnson. Els liberals continuen resistint-se que el líder dels laboristes, Jeremy Corbyn, encapçali un govern provisional.   

Conducta improcedent

Notícies relacionades

Al marge del brexit i de les promeses electoralistes fetes per Javid, com la pujada de salaris i inversions multimilionàries en infraestructures, la segona jornada de la conferència va estar dominada per les acusacions de dues dones de conducta inapropiada de Johnson. El primer ministre va haver de negar novament haver tocat la cuixa interna de la periodista Charlotte Edwardes i d’una altra dona, durant un dinar fa dues dècades.

Edwardes va explicar l’incident diumenge en un article en el Sunday Times. Aquella mateixa nit, l’oficina del primer ministre va qualificar l’acusació com a falsa.  «Si el primer ministre no recorda l’incident, clarament tinc millor memòria que ell»,va respondre la periodista. Al ser preguntat si el tocament havia ocorregut la resposta concisa de Johnson va ser: «No».