ELECCIONS A ÀUSTRIA

PERFIL | Sebastian Kurz, ambició personalista

El jove canceller austríac és lloat pel seu pragmatisme polític i repudiat per haver normalitzat el discurs xenòfob d'una ultradreta a la qual va portar el Govern

zentauroepp50122593 vienna  austria   29 09 2019   sebastian kurz  l   leader of190929180741

zentauroepp50122593 vienna austria 29 09 2019 sebastian kurz l leader of190929180741 / CHRISTIAN BRUNA

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Somriu. Està exultant. Aquest diumenge Sebastian Kurz ha donat un nou cop sobre la taula al vèncer amb claredat unes eleccions legislatives a Àustria que li permetran continuar sent canceller del país. Aquest és l’últim triomf d’una carrera política fulgurant que l’ha portat a dalt de tot amb tan sols 33 anys.

Calculador i ambiciós, Kurz es va donar a conèixer quan als 27 es va convertir en ministre d’Exteriors. Després de comandar les joventuts del conservador Partit Popular Austríac (ÖVP), el «noi prodigi» va aprofitar la crisi delsrefugiats  per rellançar-se amb un missatge de duresa. La seva popularitat va créixer i, amb el bipartidisme en escac, va impulsar una candidatura personalista‘a la Macron’ en la qual ocultava les sigles del seu partit. L’estratègia va funcionar i es va convertir en el mandatari més jove del planeta.

Capacitat pragmàtica

Notícies relacionades

La seva figura és polaritzant. Uns admiren el seu talentós estil, d’altres l’acusen de ser un ultraconservador maquillat de màrqueting. La veritat és que Kurz no va tenir objeccions a pactar ambl’extrema dretaportar a un antic neonazi a ser la seva mà dreta del Govern i impulsar junts una campanya de criminalització contra els immigrants mentre baixaven impostos. També ha aconseguit rebaixar el deute del país.

Consolidat com a referent de la dreta, el canceller ha deixat clara la seva capacitat pragmàtica per ajustar-se al que li reporti més beneficis. Amb l’èxit d’aquest diumenge tindrà marge per elegir quin altre partit l’acompanya en l’executiu.

Temes:

Àustria